Iako vam se čini da danas možete, ukoliko imate dovoljno novca, da posetite svako mesto na planeti, ipak nije tako. Pristup i boravak na ovih pet mesta je ili strogo zabranjen ili zbog uslova koji na njima vladaju prosto nemoguć.

Sponsored links:

1. Ostrvo zmija u Brazilu

Na ovom brazilskom ostrvu žive neke od najopasnijih zmija na svetu uključujući i zlatnu zmiju čiji je ujed smrtonosan. Od 1909. do dvadesetih godina prošlog veka, svega nekolicina ljudi živela je na Ostrvu zmija, i to su bili isključivo radnici u svetioniku, a veruje se da je poslednji među njima zajedno sa svojom porodicom stradao kada su zlatne zmije ušle i njihov dom. Vlada Brazila veoma strogo kontroliše iskrcavanje na obale Ostrva zmija.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

2. Ostrvo Grinjard

Velika Britanija je na ovom škotskom ostrvu 1942. godine vršila ispitivanja antraksa. Ovo ostrvo je 1980. godine proglašeno najopasnijim mestom na svetu. Od tada je nekoliko puta rađeno čišćenje ostrva, ali se i dalje retko ko uduđuje da ga poseti i boravi na njemu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

3. Surtsej

Surtsej je vulkansko ostrvo u severnom delu Atlantskog okeana, na oko 32 km južno od obalaIslanda čija je ujedno i najjužnija tačka. Ostrvo je nastalo šezdesetih godina prošlog veka nakon erupcije vulkana na obali Islanda, i od tada pristup ostrvu imaju samo naučnici koji sprovode brojne eksperimente. Surtsej se u naučnoj literaturi često naziva i „najmlađim ostrvom na svetu“. Ostrvo je nazvano prema mitološkom Surtru (ili Surtu), božanstvu vatre (isl. jötunnu) iz nordijske mitologije.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

4. Veliko svetilište Ise

Pristup ovom japanskom hramu dozvoljen je samo najvišim sveštenicima i pripadnicima kraljevske porodice. Hram je posvećen boginji Amaterasu. Do 1945. godine monasi su od ostatka sveta bili odvojeni rekom.

5. Ostrvo Severni Santinel

Pleme koje naseljava ovo ostrvo u Bengalskom zalivu, od samog trenutka svog nastanka živelo je u izolaciji, odbijajući kontakt sa ljudima koji su se slučajno tu zatekli. Svako ko se našao u blizini bio je ubijen, uključujući i posadu helikoptera koja je nadletala ostrvo 2004. godine.

(Izvor: Bktvnews.com)