Inicijatori peticije za konstituisanje prekogranične regije Sandžak poslaće poziv vladama Srbije i Crne Gore za formiranje te regije, pišu “Vijesti“.

Sponsored links:

Zaim Čelebić, jedan od inicijatora peticije, rekao je, za Rožaje fri pres, da je onlajn peticiju potpisalo nekoliko hiljada građana.

“Ako se ima u vidu da nije prethodila nikakva aktivna kampanja, u Sandžaku postoji izuzetno interesovanje za projekat prekogranične regije Sandžak po ugledu na evropske regije“, rekao je Čelebić.

On tvrdi da bi prekogranična regija Sandžak doprinela stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, kroz mešovite industrijske zone i zajedničke projekte.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Čelebić dodaje da bi se tako stvorila pretpostavka za direktne aplikacije prema fondovima EU i tvrdi da je projekat prekogranične regije Sandžak zasnovan na evropskim standardima.

“Neosporan je i stav EU, koja prekograničnu saradnju postavlja kao primarni zadatak za sve članice i kandidate. Neosporna je i podrška Brisela te ujedno i očekivanja evropske administracije da, bez njenog uplitanja, ovakve projekte iznesemo na svojim plećima. Ovih dana ćemo uputiti zvaničnu ponudu na ključne adrese u Beogradu i Podgorici i naglasiti da tražimo pomoć za realizaciju projekta”, zaključio je Čelebić.

Navodna prekogranična regija bi obuhvatala sledeće opštine: Novi Pazar, Tutin, Nova Varoš, Priboj, Sjenica, Rožaje, Prijepolje, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane i Plav.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU