Italijanski neurohirurg dr Kanavero bio je spreman da operiše Valerija, 32-godišnjeg momka koji je hitno morao na transplataciju glave. Zahvat je vrlo čudan – lekar planira da njegovu glavu presadi na telo mrtaka, koje će prvo pokušati da oživi elektrošokovima.

Sponsored links:

Valerij je od malena prikovan za invalidska kolica, jer boluje od Verdig-Hofmanove bolesti, teškog oblika infantilne mišićne atrofije, kod koje se smrt očekuje oko treće godine života. Međutim, on je uspeo da nadmaši medicinsku prognozu i uđe čak u četvrtu deceniju života. Možemo ga slobodno smatrati čudom jer pored svega, on još i čeka novu glavu.

– Naravno da postoji granica rizika, ali siguran sam u svoj rad – kazao je Kanavero. Dodao je da uspeh operacije potpuno zavisi od ruskog preparata koji se zove perftoran. To je zamena za krv koja može rešiti problem velikoga gubitka krvi prilikom odvajanja glave od tela. Ako nešto krene naopako tokom operacije, predlažem da se glava, nakon odvajanja od tela, smesti u poseban kontejner, nalik skafanderu astronauta – sa sigurnošću objašnjava dr Kanavero.

Taj „kontejner“ treba da bude takav da ga dobrovoljni davaoci krvi i krvnih žila lako mogu pričvrstiti i stalno nositi na telu. Za sada su ovaj metod izlečenja usvojile Vijetnam, Južna Koreja i Kina.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Operacija je planirana za 2021. godinu i izvešće se u Kini.