Ona je rođena 8. marta 1953. godine, a preminula istog datuma, kada je imala samo 33 godine. Tako je zauvek ostavila uspomenu na svoju nesvakidašnju i jedinstvenu lepotu.

Sponsored links:

Glumica Gordana Kosanović se prvi put pojavila na filmu još davne 1976. godine u “Vrhovima Zelengore”, a iste godine je dobila i ulogu u filmu Gorana Paskaljevića “Čuvar plaže u zimskom periodu”, koja ju je na neki način i obeležila. Tu je glumila zajedno sa Irfanom Mensurom.

Ona je rođena 8. marta 1953. godine, a preminula istog datuma, kada je imala samo 33 godine. Tako je zauvek ostavila uspomenu na svoju nesvakidašnju i jedinstvenu lepotu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Glumica je rođena u Valjevu, a rano detinjstvo je provela u selu Dić kod Ljiga, odakle su roditelji njene majke. Živela je u Petrinji od šeste do devetnaeste godine, rodnom mestu svog oca, a gimnaziju je završila kao đak generacije.

Akademiju je upisala u klasi profesorke Ognjenke Milićević. Te godine sa njom su bili i Bogdan Diklić, Zlata Petković, Ljiljana Stjepanović, Lazar Ristovski, Snežana Savić i Radoš Bajić.

Sa kolegama je osnovala pozorište Dvorište, a u Ateljeu 212 je igrala u predstavi “Svadba” Ljubomira Draškića, ulogu Lenke Duđerski u „Santa Maria Della Salute“ u režiji Nikole Jevtića, kao i mnoge druge.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Svoju internacionalnu karijeru je započela 1981. odlaskom u Milhajm u Teatar na Ruru, gde je sarađivala sa rediteljem Robertom Čulijem, Italijanom, kom je bila vodeća glumica.

Do angažmana u instranstvu je došlo tako što ju je Italijan primetio u Ateljeu 212, a tamo ju je sačekalo vatreno krštenje.

Naime, Gordana je odmah zamenila bolesnu glumicu u predstavi “Bog”, a za pripremu monologa imala je svega tri sata i na sve to publika uopšte nije primetila da se radi o strankinji. Za pet godina provedenih tamo odigrala je glavne uloge u predstavama “Elektra”, “Bog”, “Galeb”, “San letnje noći”, “Mušica”, “Novi proces”…

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Po dolasku u Nemačku samo mi je jezik bio nepoznat, a jezik je samo jedno od pravila igre, a kada je dete željno igre, ono uči pravila strahovito brzo, gotovo spontano, samo da bi se igralo – govorila je o Nemačkoj i njihovom jeziku.

Igrala je čak i teško bolesna, tri meseca pred smrt, a njene predstave su emitovane na nemačkoj televiziji dok u Srbiji za nju više niko i ne zna.

– Goca je još na Akademiji važila za glumicu koja će napraviti sjajnu karijeru i čije ime će značiti na našim prostorima – rekao je Irfan Mensur jednom o glumici.

Tragična heroina, kako ju je zvao Radoš Bajić, najviše je patila što je odvojena od deteta, pa je često morala da putuje iz Nemačke za Jugoslaviju, a u jednom intervjuu je istakla da je izgubila svoj mir.

Gordana Kosanović je preminula sa samo 33 godine, a po sopstvenoj želji sahranjena je u Dićima, pored svoje bake, u mestu gde je provela najranije i najlepše godine. Pozorište u Milhajmu je nakon njene smrti ustanovilo nagradu Gordana Kosanović, koja se dodeljuje svake druge godine.

izvor: (kurir.rs/espreso.co.rs)