U vreme malih plata i visokih cena u Srbiji, većina ljudi se pita kako da izađe na kraj sa svojim računima, potrebama i željama.

Sponsored links:

Jedna naša sugrađanka odlučila je da otkrije kako uspeva da preživi sa platom od 30.000 dinara, a da pritom ne mora da se odriče ni garderobe, ni letovanja, ni ukusne hrane.

„Budimo realni, 30 hiljada i nije neka para. Ali, ako se pravilno rasporedi, uštedi tamo gde može, odnosno ako se ne razbacujete, može da vam ostane za sve.

Prvo da se razumemo – nemam dečka ili sponzora koji me finansira, živim sama u stanu koji sam nasledila od bake.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Za početak, kada sam shvatila da na cigarete dajem skoro 7.000 mesečno, skoro trećinu svojih prihoda, odlučila sam da ih ostavim. Nije bilo lako, ali postavite sebi drugi cilj – shvatite da vam je taj novac potreban za nešto drugo i uspećete.

Taj novac mi sada služi za plaćanje struje, vode, tekućih komunalija, interneta i mobilnog telefona!

Kada je reč o mobilnom telefonu, nekada sam ga plaćala mnogo više. Ugovorna obaveza od 24 meseca, plus paket od oko 2.000 dinara mesečno bio mi je jedva taman. A onda sam shvatila da mi novi smart telefon, koji se ni po čemu ne razlikuje od onog koji sam uzela pre dve godine, zapravo i nije potreban, produžila sam ugovor bez uređaja i zbog toga dobila 50 odsto manji račun tokom te dve godine. Razmislite – to je zapravo 24 hiljade, za taj novac možete da kupite solidan laptop, mnoštvo hrane, novu garderobu ili odete na kraći put!

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Možda vam je u glavi odmah internet i sav novac koji trošite na njega – ja koristim samo WiFi, koji je skoro svuda otvoren, dostupan i besplatan.

Kada je reč o hrani, dugo sam na poslu jela peciva iz pekare, roštilj, koristila restoranske usluge dostave hrane… I shvatila da mesečno potrošim skoro 10 hiljada dinara na hranu, i to samo tokom radnog vremena!

Počela sam svakog dana da kuvam kod kuće i nosim ručak na posao – em imam spremljeno jelo kod kuće, em na poslu znam šta jedem!

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Da biste spremili ukusnu hranu ne treba vam preterano mnogo novca. Naravno, zavisi od ukusa, ali meni je 400 dinara sasvim dovoljno da spremim bogat ručak – na primer, malo piletine, pirinač, mešano povrće, rezanci i malo začina, od toga možete da napravite domaću pileću supu i pilav sa mesom, koji ja, pošto živim sama, mogu da jedem dva dana. I šta tome fali? Izračunala sam da sada na hranu mesečno potrošim između 7 i 8 hiljada.

Ako želite da uštedite novac, morate dobro da razmislite i o garderobi i obući. Za početak, treba da razgraničite sa sobom da li vam je draže da dobijete četvorocifren račun i dokaz, koji ne znam čemu služi, da ste pazarili u fensi tržnom centru, ili da imate sve ostalo što vam duša želi.

Ja ne vidim potrebu da mi na etiketi farmerica piše ime poznatog brenda, i tako mi džemper pada preko nje. U običnim prodavnicama možete da pronađete farmerke odličnog kvaliteta, po ceni od 1.200 do 1.500 dinara, a da su pritom i modernog kroja.

Isto važi i za obuću, jakne, džempere. Vuna je vuna, koga briga da li ju je ispleo Kinez koji radi za svetske proizvođače ili sam za sebe! Pametno je i kupovati stvari na sezonskim rasprodajama, tada možete čak i u te fensi butike, jer ćete tada naći stvari označene onoliko koliko zaista vrede, tokom sezone ste samo plaćali gazdi poznato ime i kiriju na luksuznoj lokaciji .

Novine i knjige više ne kupujem – sve može da se nađe na internetu i to je jedini trošak kog se ne odričem, jer mi, između ostalog, služi i da pronađem sve ove informacije o sniženjima i slično.

Takođe, svu hranu, kozmetiku i sredstva za higijenu kupujem na akciji – obiđite malo radnje i supermarkete, svi proizvodi kad tad dođu na sniženje, samo se vrte u krug i smenjuju jedan za drugim.

Negde sam pročitala da jedna žena čak i ne puni telefon kod kuće, već to radi na poslu, kako bi uštedela struju. Ja nisam otišla u toliki ekstrem, ali bojler i veš mašinu uključujem samo noću, u jednom trenutku mi gori samo jedna sijalica, a sve uređaje isključujem iz struje kad god ih ne koristim.

Da li ste znali da svaki uređaj kada mu je kabl uključen u struju, bez obzira što je isključen na dugme, troši čak 95 odsto struje?! E zato i vi počnite da ih isključujete!

Ne morate ni da plaćate teretanu da biste odlično izgledali! Ja trčim na Adi, a tokom zime radim vežbe u stanu.

Kao rezultat svega toga, mesečno mi ostane između 13 i 15 hiljada! Jednom mi je ostalo čak 19, ali to je bio mesec kada sam često ručala kod roditelja, a sebi nisam kupila ništa od garderobe i slično.

Razmislite – to je na godišnjem nivou oko 150 hiljada uštede, a zapravo niste izgubili ništa – garderobu ste kupovali, jeli ste zdravije, vežbali na svežem vazduhu… Možete da dobijete i novac i zdrav život!

Zahvaljujući ovakvim promenama, prošle godine sam priuštila sebi letovanje i put u Španiju, što mi je oduvek bila želja, a da nisam kasnije morala da oskudevam u svemu.

Kad sam mogla ja, možete i vi. Samo treba da probate i budete uporni“, ispričala je devojka.