Zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti da uzgajaju voće i povrće, kao ni žitarice.

Sponsored links:

Ojmjakon je selo u Republici Saha u Rusiji, u dalekoistočnom delu Sibira u Ojmjakonskom rejonu i ovo je najhladnije mesto na našoj planeti u kome je najniža temperatura -67,7 stepeni.

U Ojmjakonu živi oko 500 stanovnika koji se pretežno bave stočarstvom i ribolovom. Mesto je ime dobilo po Ojmjakonskoj reci čiji naziv potiče od reči kheium iz evenskog jezika, što bi u slobodnom prevodu značilo – nesmrznuta voda, mesto gde ribe provode zimu.

Najspecifičnija odlika ovog mesta je oštra kontinentalna klima, ekstremno hladna zima sa srednje toplim letima, bez vetra, a sunčev sjaj je intenzivan. Ojmjakon je najhladnije naseljeno mesto na svetu, a naziva se i “pol hladnoće”, severne hemisfere. Najniža izmerena temperatura bila je -68 stepeni u stanici Tomtor 1933. godine. Mada, godinama mediji prenose različite verzije o tačnoj najnižoj temperaturi u ovom mestu, a ona se kreće i ispod -75.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Predeo je prekriven tipičnim predstavnicima tundre (patuljastva vrsta drveća) i tajge (četinari poput smrče, jele, ariša). Na području Ojmjakona živi vrsta konja poznata kao poni. Vode su bogate ribom, a u šumama žive irvasi.

Ojmjakon je bilo tipično povremeno naselje gde su utočište tražili stočari i lovci na irvase. Sovjetska vlast je u želji da nomadima obezbedi normalne uslove za život i stalan boravak izgradila trajno naselje.

Prema proceni iz 2012. godine u Ojmjakonu živi 512 stanovnika, dok je po podacima popisa iz 2010. godine bilo 462 stanovnika. Najbrojniji su Jakuti, pa Rusi. Zvanični jezici su ruski i jakutski. Stanovništvo se prvenstveno bavi stočarstvom, lovom i ribolovom.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti da uzgajaju voće i povrće, kao ni žitarice, ali zato koriste divlje plodove lokalnih biljnih vrsta. Najpoznatije ojmjansko jelo je stroganina, ostrugana sveže zaleđena riba. Zbog čistog vazduha, zrave ishrane i čiste vode, stanovnici Ojmjakona su poznati po dugovečnosti.

Zbog problema sa zaleđenim cevima ovi ljudi umesto wc-a koriste jame koje iskopavaju na ulicama ispred kuće. Da bi im stoka preživela užasno hladne noći prave izolovane štale u kojima temperatura ne prelazi ekstremne minuse. U Ojmjakonu postoji samo jedna prodavnica u kojoj je moguće nabaviti potrebštine i to nije sve dostupno svakoga dana.

Korišćenje mobilnog telefona zimi je gotovo nemoguće jer se uređaji redovno smrzavaju. U periodima najveće hladnoće stanovnici moraju da paze i na to kako udišu vazduh.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ukoliko dišu preduboko ili prebrzo na plućima mogu da zarade promrzline. To isključuje bavljenje sportom.

POGLEDAJTE VIDEO:

(Izvor: dnevne.rs)