Gluva soba u laboratoriji „Orfild“ u Južnom Mineapolisu ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najtiše mesto na planeti.

Sponsored links:

Soba upija čak 99,99 odsto zvuka, zbog čega u njoj ne postoji eho.

Začetnik ideje o otvaranju ove gluve sove Stiven Orfild ima običaj da izazove posetioce da u njoj sede sami u mraku. Jedan novinar izdržao je svega 45 minuta, ali većina izađe za upola kraće vreme, prenosi nationalgeographic.rs. Paradoksalno, laboratorija se nalazi u zgradi u kojoj su snimljeni album Boba Dilana „Blood on the Tracks“ i pesma „Funkytown“ benda Lipps Inc.

„U sobi bez eha, vi sami postajete zvuk“, objašnjava Orfild.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Naime, kada se posetioci ove gluve sobe priviknu na odsustvo spoljnih zvukova i eha, počinju da čuju sopstvene otkucaje srca, creva i pluća. Jedini način da duže izdržite u ovoj prostoriji je, objašnjava Orfild, da sednete. Orijentacija je, ističe on, uslovljena zvukovima koje čujemo dok hodamo ili stojimo, a kada tih zvukova nema, percepcija je iskrivljena, a ravnoteža i pokreti su gotovo nemogući.

Brojne kompanije koriste ovu laboratoriju kako bi testirali zvuk svojih proizvoda. Recimo, proizvođači motora ovde pokušavaju da naprave tiše motore koji, ipak, zvuče kao „Harli Dejvidson“, proizvođaći LED ekrana ovde utvrđuju jesu li njihovi proizvodi preglasni…

Kako Orfild objašnjava, NASA koristi slične laboratorije za testiranje astronauta jer je svemir kao jedna ogormna gluva soba.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU