Predstavnici Ministarstva odbrane SAD smatraju da Rusija i Kina razvijaju tehnologiju koja će im omogućiti da izvrše napad na SAD u kosmosu, objavio je list „Vašington post“.

Sponsored links:

Dok su Sjedinjene Države ogrezle u antiterorističke operacije u Iraku i Avganistanu, predstavnici Pentagona izjavljuju da Rusija i Kina povećavaju kapacitete za napad na SAD i u svemiru, tvrdi izdanje.

Sada, kada Rusija, Kina i druge države razvijaju tehnologiju koja će im omogućiti da onesposobljavaju infrastrukturu nacionalne bezbednosti koju su SAD stvorile u kosmosu, predstavnici Ministarstva odbrane strahuju da će njihovi sateliti postati lak plen.

„Zabrinut sam daljim razvojem ruskih i kineskih sistema protivkosmičke odbrane“, izjavio je pomoćnik državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja, proveru i primenu sporazuma Frenk Rouz, „ali SAD nastoje da spreče da se konflikt prenese u svemir i naša diplomatska strategija podržava taj cilj. Mogućnost sukoba u svemiru nije ni u čijim interesima“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Vašington post“ piše da je Pentagon, konkretno, zabrinut zbog nedavnih raketnih ispitivanja tokom kojih je Peking uništavao neispravne satelite u svemiru. Jedna od raketa eksplodirala u blizini udaljene orbite „na kojoj se nalaze najvažniji sateliti za nacionalnu bezbednost SAD, koji se koriste za zadatke kao što su upravljanje visoko preciznim bombama i praćenje neprijatelja“.

Kineske probe „postale su poziv za buđenje za Pentagon“ i navele američke obaveštajne službe da potroše milijarde dolara na odbranu onoga što je direktor Kosmičke komande američkog vazduhoplovstva general DŽon Hajten nazvao „najvrednijim nekretninama u svemiru“.

Po mišljenju izdanja, takav „talas aktivnosti stvara duh nove trke u tehnološkom naoružanju, ali ovog puta u svemiru, jer države koriste sva sredstva za postizanje prednosti“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Pentagon čak razvija sistem poznatiji kao Svemirska ograda, koji omogućava da se poveća nivo posmatranja kosmičkog otpada“.

Ove godine Ministarstvo odbrane SAD potrošiće 22 milijarde dolara na svemirske programe, a izdvojiće i dodatnih pet milijardi dolara za kosmička istraživanja. Prema podacima lista, u njih ulaze dve milijarde dolara koje će ići na softver „za kontrolu kosmičkog prostora“ — tajni program za ofanzivna dejstva.