Pentagon je objavio izveštaj koji definiše okvir za uvođenje Novog svetskog poretka širom sveta.

Sponsored links:

Prema istraživačima Pentagona, do 2035. godine Amerika više neće biti supersila jer će Rusija ili Kina preuzeti tu poziciju kako u vojnom tako i u ekonomskom smislu.

Globalni poredak koji su Amerika i njeni saveznici delili od Hladnog rata za 20 godina neće biti moguć, upozorili su istraživaći Pentagona (DTIC) u svom novom izvešataju.

U budućem svetskom poretku postojaće države sa političkom voljom, ali i ekonomskom i vojnom sposobnošću koje će forsirati promene na štetu drugih, piše u izveštaju pod nazivom „Ujedinjene snage u takmičarski nastrojenom i haotičnom svetu“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Države koje napreduju, kao što su Kina, Rusija, Indija, Iran ili Brazil, sve više pokazuju nezadovoljstvo svojom ulogom, pristupačnošću i autoritetom unutar trenutnog međunarodnog sistema.

„Rusija će modernizovati svoje kopnene, vazdušne i vodene interkontinentalne nuklearne snage i koristiće operacije sprečavanja poput brzih nuklearnih vežbi, napada bombardera i strateškog izviđanja preletanjem preko teritorije Amerike“, predviđaju istraživači Pentagona.

U izveštaju se navodi da su Rusija i Kina među državama koje nisu zadovoljne trenutnim zapadnjački okrenutim međunarodnim poretkom.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Rusija, Kina, Indija i ostale države spomenute u izveštaju će promovisati alternativna međunarodna savezništva, dok će smanjenje resursa Zapada imati uticaj na dominantnost Vašingtona u svetu.

Iako se danas čine nevažni, savezi kao što su Šangajska organizacija za saradnju ili Euroazijska ekonomska unija mogli bi jačati ako se Rusija, Indija i ostale države okrenu tim multinacionalnom grupama kako bi reorganizovali međunarodna pravila u svoju korist.

Demografski i fiskalni pritisak na NATO će rasti i predstavljaće izazov za njihove kapacitete i sposobnosti. Zbog naizgled smanjenog američkog angažovanja u Aziji može doći do podsticanja trenutnih saveznika i partnera da nastave sa jednostranom vojnom modernizacijom ili da istraže alternativne saveze i partnerstva .

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Međutim, iako se u izveštaju Pentagona navodi da „nijedna sila niti koalicija još nije spremna da se otvoreno suprotstavi globalnom uticaju Amerike“, navodi se i da „sveukupna ekonomska i vojna moć Amerike i njenih saveznika neće rasti brzinom kojom će rasti moć njenih konkurenata“.

Mnoge države mogu lokalno steći vojnu prednost koja će biti ista ili čak i prevazići moći Ujedinjenih Snaga i njihovih saveznika dok će se američka tehnološka nadmoć suočiti sa asimetričnim, nekonvencijalnim i hibridnim odgovorom protivnika.

Prikazujući viziju sveta 2035. godine u zaključku izveštaja stoji da je nejasno da li će Amerika biti jednako efikasna u rešavanju spornih normi i upornog nereda sa projektovanim sposobnostima, operacionim pristupima i fiskalnim resursima.

Možda će doći vreme kada će biti pametnije rukovoditi problemima globalne sigurnosti nego preduzimati skupe pokušaje u njihovom sveobuhvatnom rešavanju.

Moskva je u više navrata negirala navode o tome da ima skrivene globalne ambicije protiv Amerike.

„Rusija ne teži ka hegemoniji niti ka kratkotrajnom statusu supersile“, rekao je predsednik Vladimir Putin prošle godine na Međunarodnom ekonomskom forumu i dodao, „Mi ne delujemo agresivno. Mi smo samo počeli upornije i doslednije braniti svoje interese“.

Početkom ove godine, Rusija je usvojila nov stav u spoljnoj politici koji se okreće ka multipolarnom i policentričnom svetu.

„Tranzicija ka policentričnoj strukturi idealno treba da bude zasnovana na interakciji između vodećih centara moći“, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u aprilu. Međutim, dodao je da nije siguran da se to može postići.