Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja u Hrvatskoj, koje su stupile na snagu 1. avgusta, između ostalog je definisano bezbedno rastojanje između vozila na auto-putevima, za čije nepoštovanje je predviđena kazna od 2.000 kuna (oko 270 evra).

Sponsored links:

Prema novom zakonu, pomoću specijalne signalizacije vozači će morati da drže rastojanje „od dve sekunde“, ako se vozi najvećom dozvoljenom brzinom, „odnosno od najmanje jedne sekunde, ako se vozi u koloni“.

Kako je preneo zagrebački Večernji list, u Hrvatskim autocestama (HAC) su, kako bi vozače upozorili na poštovanje bezbednog rastojanja i pomogli im u tome, izradili pilot-projekt putne signalizacije koja će im pomoći u vizualizaciji pomenute dve sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara.

Tako u HAC-u planiraju da na pravim delovima auto-puta, na kojima se do sada dogodilo najviše nesreća zbog naletanja vozila jednog na drugo, postave horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obaveštenja kako bi vozače podsetili da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred. U HAC-u kažu da se takva signalizacija pokazala uspešnom u evropskoj praksi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU