Da li ste znali?

Sponsored links:

Ime patrijarha Pavla bilo je Gojko Stojčević – a ime Pavle dobio je u Manastiru Blagoveštenju, gde se zamonašio 1948. godine.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1957. godine. U svojoj eparhiji je gradio nove crkve i obnavljao stare. Kao episkop raško-prizrenski svedočio je u Ujedinjenim nacijama pred mnogobrojnim državnicima o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Na čelu Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Pavle je bio od 1. decembra 1990. do 15. novembra 2009. Njegov prethodnik je bio patrijarh srpski German, a naslednik patrijarh Irinej.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Skromnost – patrijarh Pavle je ostao upamćen kao skroman čovek. Svuda gde je mogao, išao je peške. Kad nije mogao peške, išao je gradskim prevozom. Sam je pravio svoje cipele.

Sačuvan je veliki broj anegdota, ali i izjave patrijarha Pavla. Najpoznatija je: “Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.”

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sahranjen je u Manastiru Rakovici, po sopstvenoj želji izraženoj u testamentu. U Rakovici se nalazi i gimnazija “Patrijarh Pavle”.

izvor: (rts.rs/espreso.co.rs)