Dajete li i do trideset odsto više novca za prehrambene proizvode marki koje znate, jer izbegavate trgovačke marke? Ako dajete, zapitajte se da li treba.

Sponsored links:

Naime, vrlo često se proizvodi trgovačkih marki, koji su do 30 odsto jeftiniji, ni po čemu ne razlikuju od tzv. „markiranih“. Isti sastojci, u istoj količini, samo manje fensi pakovanje.

I što je najvažnije, neki markirani i proizvodi trgovačkih marki imaju iste i proizvođače. Tako npr. postoji voćni jogurt koje pod dve oznake proizvodi ista, poznata domaća fabrika. Na jednom je njihov logo, a na drugom trgovačka marka. Razlikuje ih samo cena.

Vrlo često, u nedostatku izgovora proizvođači govore da je u pitanju drugačija receptura, ili način pripreme, ali nije najjasnije zašto onda imaju sve iste sastojke, u istom postotku?!

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Proverite i sami u trgovinama, i videćete da je u suštini u pitanju isti proizvod.

Na pitanje da li kupuju trgovačke marke, mnogi građani će reći da ne kupuju, jer drže do kvaliteta, ali izgleda da nekad ni kvalitet nije ugrožen. Stoga nema razloga da ne kupujemo jeftinije, i učinimo uslugu kućnom budžetu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

No, još uvek ima onih koji odbijaju da kupuje ove proizvode.

– Ja to ništa ne kupujem. Imam ono što odavno koristim i ne menjam, kaže nam jedna penzionerka koju smo sreli ispred supermarketa.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ima i onih praktičnijih:

– Pošto sam ja jako dugo živela u inostranstvu, navikla sam da i tamo ima tih jeftinijih proizvoda. Kod nas su, znate već, predrasude, večito teorije zavere. Za sve gledam rok trajanja i ko je pravio i onda uzmem, nevezano za marku. A i dosta je jeftinije, kaže nam Jelena, koja radi u jednom novobeogradskom tržnom centru.

I na kraju, niko nije rekao da će jogurt imat isti ukus, ali makar jasna razlika u kvalitetu nije naznačena nigde.