Uoči obeležavanja godišnjice odlobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu održana je generlana proba vojne parade. Novosađani su bili u prilici da vide razne vojne instalacije, mašine, naoružanje, tenkove, oklopna vozila, hamere, kamione, kamuflažne šatore.

Sponsored links:

1. Samohodno lansirno oruđe 2P25M2

Namena mu je navođenje i lansiranje raketa, kao i prevoženje raketa. Poslugu vozila čine komandir, operator i vozač. Sastav vozila su lanser, komandni računar, sredstva telekomunikacije, navigacija i još drugih programa i delova sistema. Težina vozila bez raketa iznosi 18 tona, dok sa raketama iznosi 20 tona. Dužina vozila je od 6,9 do 8,8 metara, visina 3,2 do 6,8 metara, širina vozila je od 3 do 6 metara. Vozilo po zemljanom tlu razvija brzinu od 25 km/sat, dok na tvrđoj podlozi ona iznosi 50 km/sat. Od raketa ima 3M9M(3)E, P-60, P-73. Namena im je uništenje ciljeva u vazdušnom prostoru.

2. Samohodno lansirno oruđe – gusenično vozilo GM-578M2

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Namena ovog oruđa jeste usmeravanje i lansiranje protivavionskih raketa na ciljeve u vazduhu, smeštaj, čuvanje i prevoženje protivavionskih raketa. Posadu čine 3 čoveka i to komandir, operator i vozač. Poseduje uređaje za lansiranje, usmeravanje i upravljanje, orijentaciju, sredstva veze, specijalni uređaji i kablovska mreža. Poseduje tri rakete po lanseru. Težina sa raketama iznosi 20 tona. Dužina vozila je 6,9 metara, širina je 3,1 metar kao i visina.

3. Osmatrački radar P-12M

Svrha mu je osmatranje vazdušnog prostora i otkrivanje aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i krstarećih raketa. Sposoban je da odredi pripadnost ciljeva, odnosno da li su neprijateljski ili ne. Poslugu čine komandir odeljenja, radarski tehničar i tri poslužioca.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

4. Stanica za vođenje raketa NEVA-M1T

Svrha mu je otkrivanje i praćenje ciljeva u vazdušnom prostoru kao i vođenje raketa na odabrani cilj. Poslugu čine: rukovalac gađanja, pomoćnik rukovaoca gađanja, oficir za vođenje raketa, dva operatora praćenja, poslužilac planšete. Poseduje antensko postolje UNB, merno-računarsku kabinu kao i termovizijsku kameru. Maksimalna brzina cilja u dolasku iznosi 700m/s, a u odlasku 300m/s. Daljina otkrivanja cilja iznosi 80 kilometara. Dalja granica uništenja je 17,5 kilometara-horizontalno ili 25 km iskosa. Temperaturni opseg rada je od -40 do +50 stepeni po Celzijusu.

5. Lansirna rampa 5P73 i raketa 5V27U(D)

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Svrha joj je usmeravanje i lansiranje raketa, uništenje ciljeva u vazdušnom prostoru. Poslugu čine komandir, tri poslužioca i vozač. Težina iznosi 13,2 tone. Što se raketa tiče to su takozvane zmaj rakete sa startnim motorom, marševskim motorom, bojevom glavom, autopilotom i mnogim drugim specifikacijama. Dužine su skoro 6 metara.

Izvor: Srbija Danas