Profesor je podelio papire i rekao učenicima da ih izgužvaju. Kantu za smeće stavio je ispred katedre.

Sponsored links:

“Zadatak je jednostavan. Vi predstavljate stanovništvo ove zemlje. Svako ima šansu da se obogati i uđe u višu klasu. Kako biste to postigli, samo treba da zgužvani papir ubacite u kantu za smeće, a da ne ustajete” objasnio je učenicima.

“To je nepravda”, odmah su se pobunili učenici u zadnjim klupama. Videli su kako učenici u prednjim redovima imaju puno veće šanse.

Učenici su gađali i, kao što je i bilo za očekivati, većina (ali ne svi) učenika iz prvih klupa je pogodila. Samo nekolicina iz zadnjih redova je uspela pogoditi kantu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“Što ste bili bliže kanti, šanse su vam bile veće. Tako u stvarnom životu izgleda povlašćenost” istaknuo je profesor.

“Jeste li primetili kako su se na nepravdu bunili samo oni u zadnjim klupama? S druge strane, oni u prvim klupama nisu uočavali koliko su povlašćeni. Sve što su videli je metar i po između njih i cilja” upozorio je profesor.

“Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju primiti obrazovanje, je da budete svesni svog povlaštenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje da date sve od sebe i postignete velike stvari, a da pritom uvek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko srećni” zaključio je profesor.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU