Da li meso treba jesti i u kojim količinama, koje je najzdravije i da li crveno meso može da poveća rizik od nekog oboljenja, objasnio je gastroenterolog dr Voja Perišić

Sponsored links:

Gastroenterolog dr Voja Perišić tokom gostovanja na Prvoj tv rešio je sve zabčude oko mesa, naročito to da li je ono zdravo, u kojim količinama i šta je važno da znamo o crvenom mesu.

“Meso je zdravo. Preporuke za koznumaciju su 300 do 400 grama nedeljno, a dnevno 70 do 80 grama. Ja na dnevnom nivou pojedem i više nego što je preporučeno za dnevni unos. Kako možete da sprečite rizik od nastanka neke bolesti? Kada odem u restoran, uvek pitam u kakvu marinadu stavljaju. Marinade su kokteli antioksidanasa. Oni bivaju neutralizovani od mesa koje je natopljeno u marinadi. Ukus marinade ima u sebi maslinovo ulje, origano, senf, ruzmarin. To su kapitalne mediteranske biljke koje otpuštaju eterična ulja koja su antioksidansi i koja neutralizuju u fazi grilovanja”, objasnio je gastroenterolog u “Jutru” na Prvoj.

Cilj marinade je da delimično omekša meso i začini ga pikantnim ukusom.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“Ako ste planirali da jedete nešto, kupite meso i stavite ga u marinadu. Neka stoji do sutra, ukus će biti mnogo lep, efekat marinade je antikancerogeni, mnogo je jak. To je čarka. Ako ne može da stoji sutra, onda ga jedite minimum tri sata nakon pripreme”, rekao je dr Voja i objasnio da li crveno meso povećava rizik od nastanka bolesti.

“Ako tri puta nedeljno jedete crveno meso u marinadi, između jedite ribu. Tu ste mirni, jer tako imate snažne antikancerogene dobiti”, otkrio je gastroenterolog koji ne preporučuje piletinu. “Pileće meso je prijatno za one koje imaju probavne smetnje. Mi moramo da vodimo računa o preferencijama ukusa. Ako pravite deci pileće meso, prvo ga probarite. Domaćice treba da se pozabave piletinom da bi bila ukusna. Ćurka je mnogo zdrava. Čime se hrani ćurka? Ona samo skače i juri insekte, ima čist protein od insekata. Ćuretina je hipoalergena, ali i jagnjetina”, objasnio je dr Voja.

Na pitanje koje meso ima najviše proteina, gastroenterolog je odgovorio:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“Meso sa najviše proteina je crveno meso. Uz meso treba da se jedu zelena salata i luk, kakav krompir”, poručio je dr Voja.

izvor: (mondo.rs/espreso.co.rs)