Živi vulkan Ijen u Indoneziji skladište je ogromnih količina sumpora, čija se „berba“ smatra najtežim poslom na svetu, a tamošnji rudari, koji redovno rizikuju život radeći ovaj posao u krajnje nehumanim uslovima, plaćeni su oko 12 dolara dnevno.

Sponsored links:

Berači sumpora redovno nose rudu težine jednog čoveka na svojim leđima, opremljeni su samo krpama kojima prekrivaju lice i pod velikim temperaturama rizikuju život od otrovnih gasova, što često ostavlja dugoročne posledice po zdravlje ovih radnika, prenosi Si-En-En.

Ovaj vulkan nije eruptirao više od 64 godine, ali je i te kako „živ“, što predstavlja osnovnu opasnost po radnike, koji su, kako se smatra, najhrabriji muškarci na svetu.

Svaki od njih, naime, po povratku, mora da balansira sa dve ogromne korpe na leđima, pune vrelog sumpora, teške ukupno oko 80 kilograma, koji se otkida sa poda kratera vulkana.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Njihov posao počinje neposredno posle ponoći, u potpunom mraku u kome gust vulkanski dim „pali“ sinuse oštrim i kiselim mirisom.

Vidljivost je smanjena na jedva metar, pa je čak i uz pomoć baterijske lampe spuštanje niz vulkan veoma opasno zbog, kako se navodi, kamenite staze koja je strma i klizava.

Na rubu kratera, oko 2.600 metara nadmorske visine, gustina isparenja otrovnih gasova je drastično povećana.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Inače, vulkan Ijen je poseban jer umesto užarene narandžaste izbacuje lavu plave boje.

Za ovaj neobičan fenomen krivi su hemijski procesi. Naime, plavi plamen se javlja kao posledica sagorevanja sumpornih gasova u srcu vulkana na temperaturi od 600 stepeni.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

POGLEDAJTE VIDEO: