Elvira Nabiulina (52) se smatra drugom najmoćnijom ženom Rusije koja se oduprla svim pritiscima i rizikovala kako bi uspela da pozicionira rublju na realni nivo. Za oporavak rublje zaslužna je jedna od najbližih Putinovih saradnica.

Sponsored links:

Energična predsednica Centralne narodne banke i donedavna predsednikova pomoćnica za ekonomska pitanja zalagala se za “Putinov ekonomski program”.

Ona nije podlegla panici koja je zavladala Kremljom, nego je, uprkos pretnjama, odbila da iz rezervi ubrizga sredstva za spas rublje.

Rizik se na kraju isplatio, tržište se stabilizovalo i rublja se vratila na normalni nivo. Ruski mediji su pisali o tome da li ovoj ženi Rusija duguje spas.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nabiulina ulazi u red ekonomskih stručnjaka zaduženih za Putinov opstanak.

Konačno, neki je smatraju i sivom eminencijom ili barem delom ekonomskog tima koji mora da smisli način da Rusija ne doživi kolaps, pogotovo jer su glavne poluge njenog rasta ono što im je “Bog razasuo po Sibiru” – nafta, plin, ugljen i zlato, a industrijska proizvodnja se plete tek negde po strani.

Bila je jedna od najboljih studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Moskvi, uletela je u posao u jeku najtmurnijeg razdoblja Rusije: raspad SSSR-a, ekonomija na ivici provalije, barel na 20 dolara, politička nestabilnost.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

O njenom privatnom životu malo se zna. Udata je za direktora Više ekonomske škole Jaroslava Kuzminkova koji joj je bio mentor na doktoratu, i sa njim ima sina Vasilija.