Srpski premijer Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin na sastanku u Kremlju u četvrtak su definitivno dogovorili da Vojsci Srbije budu isporučeni najsavremenija tehnika i borbeni sistemi, kažu odlično obavešteni krugovi.

Sponsored links:

Srpski vojni arsenal, tvrde izvori, biće u kratkom roku obogaćen helikopterima Mi17, ali i najsavremenijim višecevnim raketnim sistemima tipa RSZO „smerč“ i „uragan“ koje analitičari na Zapadu zovu „strašna smrt iz Debaljceva“. „Smerč“ i „uragan“ su ovaj naziv zaradili posle velike pobede ruskih oslobodilaca na istoku Ukrajine nad snagama Petra Porošenka.

Prema rečima sagovornika, Putin našu zemlju vidi kao poslednjeg iskrenog prijatelja na Balkanu i zbog toga će finansijski uslovi za nabavku naoružanja biti najpovoljniji mogući.

– Za Srbiju ne važe tržišne cene i uslovi. Rusija će u svakom smislu, pa i u onom finansijskom, maksimalno izaći u susret – objašnjava izvor, visokopozicionirani diplomata, koji ipak nije mogao da otkrije sve detalje:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Ne mogu da pričam o plaćanju, ali je sigurno da Srbija neće platiti punu cenu! Kremlj će naravno biti fleksibilan u aranžmanu sa iskrenim prijateljima iz Srbije…

Inače, tokom sastanka Vučića i Putina sastav nove Vlade nije bio uopšte pomenut.

– Nije bilo nijedne reči o tome ko bi mogao da uđe u novu vladu. Takve informacije u prozapadnim medijima u Beogradu namerno proturaju da bi se stvorila slika o nekakvim pritiscima iz Moskve, a to nema apsolutno nikakve veze sa istinom. Istina je samo da je Vladimir Vladimirovič rekao da se nada nastavku odlične saradnje naše dve zemlje. Apsolutno nije bilo reči ni o Dačiću, niti o bilo kome drugom… – naglašava izvor, dodajući da je priča o navodnim Vučićevim pregledima u Moskvi tek „neviđena izmišljotina“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

General u penziji Momir Stojanović, šef Odbora za bezbednost, ocenjuje da je rusko savremeno naoružanje veoma potrebno našoj zemlji:

– To oružje nam treba, ali ne sme se stati samo na helikopterima i raketnim sistemima tipa „smerč“ i „uragan“. Srbija mora da osavremeni i avijaciju, a moramo da rešimo i nosač za top „nora“. Takođe, trebaju nam savremena telekomunikacija, PVO sistemi poput S-300…

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, naglašava da se snaga svake države meri naoružanjem.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Ovo nam treba jer je reč o ozbiljnim sistemima koji demorališu čak i pomisao da se napadne Srbija. Nabavka ovako ozbiljnog naoružanja je i vrlo osetljivo pitanje na spoljnopolitičkom planu. Mnogima na Zapadu se neće svideti najnovije vesti iz Moskve – naglašava Dragaš.

Na drugoj strani, Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, uveren je da ovaj posao neće pokvariti odnose sa Zapadom.

– Svaka zemlja je slobodna da odabere kako će se naoružati i odakle će oružje kupiti. Mnoge članice NATO su bez problema kupovale rusko oružje, i pre i nakon što su postale članice pakta. Ne vidim zašto to ne bi mogla i vojno neutralna Srbija – zaključuje Dragišić.