Predstavljamo vam 30 predivnih muških imena koja su nosili srpski vladari i velikaši u prošlosti, a koja su danas ili potpuno izašla iz upotrebe ili se jako retko mogu čuti.

Sponsored links:

ALEKSANDAR – onaj koji štiti ljude
Velikaš u prošlosti – često ime među našim vladarskim dinastijama. Tako se zvao Karađorđev sin, poslednji kralj iz dinastije Obrenović, kralj koji je stvorio Jugoslaviju…

BRANKO – onaj koji brani
Velikaš u prošlosti – Branko Mladenović, otac Vuka Brankovića, sevastokrator cara Dušana i namesnik u Ohridu. Branko je nakon smrti cara Dušana bio jedan od velikaša koji su ostali verni caru Urošu Nejakom.

VRATKO
Velikaš u prošlosti – Vratko Nemanjić, u narodnoj tradiciji poznat kao Jug Bogdan, otac 9 braće Jugovića. Srpski vojvoda, župan i knez iz sredine XIV veka, koji vodi poreklo iz bočne grane Nemanjića. Njegova ćerka Milica udala za kneza Lazara Hrebeljanovića.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

GRGUR – od latinskog „Gregorius“ – onaj koji je oprezan
Velikaš u prošlosti – Grgur Branković, najstariji sin Đurđa Brankovića. Posle Đurđevog stupanja na presto, smatran je prestolonaslednikom.

DRAGUTIN – drag, mio
Velikaš u prošlosti – Dragutin Nemanjić, kralj Srbije od 1276. do 1282. godine.

ĐURAĐ – zemljoradnik
Velikaš u prošlosti – Đurađ Branković, srpski despot i drugi sin Vuka Brankovića, vladar Smedereva, poslednje srpske prestonice u srednjem veku pre pada pod tursku vlast.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

EVGENIJE – blagorodan, plemenit
Velikaš u prošlosti – Evgenije Jurišić Šturm, kasnije Pavle, srpski general tokom oslobodilačkih ratova (1912-1918) i veteran Francusko-pruskog rata 1870-1871.

ŽIVOJIN – onaj koji je živ, koji slavi život
Velikaš u prošlosti – srpski vojvoda Mišić, junak iz Balkanskih i Prvog svetskog rata

ZAVIDA – zaštitno ime, kome mogu samo zavideti
Velikaš u prošlosti – jedan od srpskih vlastelina iz raške dinastije Vukanovića, otac Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjić.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

IVANIŠ
Velikaš u prošlosti – Ivaniš Berislavić, srpski despot, istakao se u borbama protiv Turaka u Bosni.

JOVAN – po Svetom Jovanu
Velikaš u prošlosti – Jovan Vladimir, vladar Duklje i Srbije od oko 1000. do 1016. godine, najistaknutije srpske kneževine tog doba.

KOČOPAR
Velikaš u prošlosti – Kočapar Branislavljević, srpski knez koji je vladao Dukljom od 1102. do 1103, pod upravom velikog župana Raške Vukana.

LAZAR – onaj kome Bog pomaže
Velikaš u prošlosti – knez Lazar Hrebeljanović, srednjovekovni srpski knez, koji je posle Maričke bitke stvorio najveću i najmoćniju državu na teritoriji nekadašnjeg Srpskog carstva. Predvodio je srpsku vojsku u Kosovskoj bici.

LJUTOMIR
Velikaš u prošlosti – Legendarni vladar Srbije iz 10. veka.

MUTIMIR – onaj koji narušava mir
Velikaš u prošlosti – Mutimir, knez Srbije iz dinastije Vlastimirovića i najstariji sin kneza Vlastimira, koji je izgleda vladao oko 851.

NEMANJA – onaj kome se „ništa ne manja“, ništa mu je fali, koji je savršen
Velikaš u prošlosti – Stefan Nemanja, veliki župan Raške, rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića i tvorac moćne srpske države u srednjem veku.

NJEGOŠ
Velikaš u prošlosti – Petar II Petrović Njegoš, crnogorski državni poglavar, vladika i književnik.

OLIVER – izvedeno od latinskog „Olivarius, Oliverus“ što znači „maslina“. U prenesenom značenju ime znači „onaj koji nosi nadu“
Velikaš u prošlosti – Jovan Oliver, srpski velmoža iz vremena cara Dušana, vladao oblastima oko Ovčeg Polja i uz levu obalu Vardara sa titulama velikog vojvode, sevastokratora i od proglašenja Srpskog carstva – despota.

PRIBISLAV – onaj kome se želi da stekne slavu
Velikaš u prošlosti – Pribislav ili Prvoslav Mutimirović, srpski vladar iz dinastije Vlastimirovića, koja je po zvaničnoj istoriji Srbe dovela na Balkansko poluostrvo.

RADOSLAV – da se raduje, da slavi život
Velikaš u prošlosti – Stefan Radoslav Nemanjić, kralj Srbije, najstariji sin Stefana Prvovenčanog.

SIMEON – onaj koji sluša, koji je poslušan
Velikaš u prošlosti – Sveti Simeon Mirotočivi, ime župana Stefana Nemanje nakon što se zamonašio.

TVRTKO – onaj koji je tvrd, čvrst, izdržljiv
Velikaš u prošlosti – Tvrtko I Kotromanić, srpski ban iz 14. veka, kralj srednjovekovne Bosne. Krunisan je i za kralja Srbije iako nikada nije uspostavio potpunu vlast u Srbiji.

ĆIRILO – gospodin, gazda
Velikaš u prošlosti – Ćirilo, ime jednog od braće, velikana slovenske pismenosti

UGLJEŠA – crn kao ugljen
Velikaš u prošlosti – Uglješa Mrnjavčević, srpski despot iz 14. veka, brat srpskog kralja Vukašina Mrnjavčevića. Poginuo u Maričkoj bici 1371. godine.

FILIP – onaj koji voli konje, “prijatelj konja”
Velikaš u prošlosti – Filip Višnjić, jedan od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih narodnih pesama.

HRANISLAV – onaj koji hrani i čuva Slovene

CVJETIN – lep poput cveta

ČASLAV – onaj koga očekuje slava
Velikaš u prošlosti – Časlav Klonimirović, srpski vladar koji je vladao Srbijom tokom druge četvrtine X veka. Poslednji poznati vladar iz dinastije Vlastimirovića.

ŠĆEPAN – varijanta imena Stefan, onaj koji je krunisan, koji je ovenčan
Velikaš u prošlosti – Šćepan Mali, čovek nepoznatog porekla, vladar Crne Gore od 1767. do 1773.

(Izvor: Stil.kurir.rs/Dnevnik.rs)