Dugo se već smatra da donji veš koji muškarci nose i položaj u kojem drže telo utiče na kvalitet sperme, a nauka je to i potvrdila.

Sponsored links:

Sudeći prema sprovedenoj studiji, muškarci koji nose šire bokserice tokom dana i spavaju goli imaju značajno manji nivo oštećenog DNK u spermatozoidima, u poređenju sa onima koji nose uske bokserice i danju i noću.

“Muškarci koji žele decu, trebalo bi da znaju da je veš koji nose povezan sa kvalitetom sperme”, kaže istraživač Ketrin Sapra.

“Spermatozoidi muškaraca koji preko dana nose široke bokserice i spavaju goli imaju znatno manja oštećenja DNK fragmenata”, naglašava ona.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Studija je pratila 500 muškaraca tokom cele godine, uzimajući u obzir veš koji nose i kvalitet sperme.

Naučnici su utvrdili da je kod muškaraca koji nose široke bokserice tokom dana imaju za 25 odsto manje oštećene fragmente DNK nego oni koji nose uske gaće. Iako je uzorak učesnika studije relativno mali, i neki drugi dokazi pokazuju da pokazuju da komotniji veš ima dobre efekte na plodnost muškaraca.

“Već neko vreme znamo da nije dobro da testisi budu previše zagrejani, bilo zbog posla ili zbog uskog veša, jer oni imaju lošiji kvalitet sperme u odnosu na one kojima je hladnija temperatura ‘tamo dole'” kaže Alan Pejsi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ono što, međutim, nikada nije dokazano je da li promenom tipa donjeg veša muškarci mogu da poboljšaju kvalitet sperme.

“Ono što sada treba da vidimo je da li nošenje šireg veša može da pomogne ukoliko je sperma već oštećena”, ističe on.

U međuvremenu, oni koji žele potomke ili jednostavno brinu o zdravlju sperme, svakako nemaju šta da izgube time što će nositi širi veš, a može da im pomogne.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“U tome definitivno nema nikakvog rizika i nošenje šireg veša je svakako savet za one koji žele da postanu roditelji”, dodaje Pejsi.

izvor: (mondo.rs/espreso.co.rs)