Saudijski ministar Muhamed bin Salman ponudio je Vladimiru Putinu 300 milijardi dolara kako više ne bi pomagao sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu.

Sponsored links:

Ruski predsednik Vladimir Putin odbio je da za 300 milijardi dolara sruši sirijskog lidera i svog prijatelja Bašara el Asada. Tu nepristojnu ponudu ruskom lideru dao je saudijski šeik i ministar odbrane te zemlje Muhamed bin Salman ali ga je Putin odmah zaustavio u nameri.

Nepristojna ponuda

Tajni sastanak Putina i Bin Salmana održao se u Sočiju. Saudijski ministar doputovao je u to letovalište kako bi prisustvovao trkama Formule 1.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Susret Putina i ministra bio je iza zatvorenih vrata, ali libijski izvor koji je prisustvovao sastanku je preneo o čemu je bilo reči.

Taj izvor kaže da je Bin Salman bez okolišanja pokušao da privoli Putina da napusti i ostavi na cedilu svog prijatelja Asada.

Saudijski ministar je Putinu dao primamljivu ponudu rekavši da su Saudijsko kraljevstvo i Katar spremni da mu uplate 300 milijardi dolara kako više ne bi vojno pomagao sirijskom predsedniku. Ukoliko bi mu Putin uskratio pomoć, Asad bi bio poražen i primoran da napusti vlast.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Međutim, kako se i očekivalo, ruski lider je odbio čak i da diskutuje na u temu.

„Ruska vlada nije mafijaška organizacija koja ubija svoje prijatelje u zamenu za pozamašne svote novca. Nikakav novac ne može da preoblikuje rusku strategiju na Bliskom istoku“, odbrusio je Putin.

Inače, pretežno sunitsko Saudijsko kraljevstvo najveći je saveznik SAD na Bliskom Istoku. Amerika strahuje da će ih Saudijci ostaviti i izdati i preći na rusku stranu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ponudio i investicije

Bin Salman nije odustajao, te se našao slobodnim da da još jedan predlog koji se odnosio na ulaganje u Moskvu.

„Pored 300 milijardi koje bismo uplatili Rusiji, uložili bismo još najmanje nekoliko milijardi u infrastrukturu ruske prestonice. Gradili bismo ekskluzivne objekte“, predložio je saudijski ministar.

Nakon ovoga ruski lider je promenio temu i započeo priču o sportu.