Plaže u Resifeu, malom gradu u brazilskoj saveznoj državi Pernambuko su među najlepšima u ovoj zemlji i na svetu. Međutim, ući u okean na jednoj od ovih plaža je ideja ravna samoubistvu.

Sponsored links:

Recife, jedan od gradova u kojem se, između ostalog, igralo i Svetsko prvenstvo u Fudbalu prošle godine, ima najveći procenat napada ajkula na svetu.

U periodu od 1992. do 2012. godine u vodama oko ovog grada zabeleženo je 56 napada ajkula od kojih je 21 imalo fatalan ishod, prenosi BBC. Poslednji napad dogodio se 2013. godine, kada je ajkula napala osamnaestogodišnju turistkinju iz Sao Paola, koja je, nažalost preminula.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Dok lokalci zaziru od ovih voda, nije retkost videti ponekog turistu koji ne može da odoli kupanju.

Problem ovog primorskog grada je relativno nov. Pre 1990. godine nije bilo ovoliko zabeleženih napada ajkula, a razlog za to je što je osamdesetih godina izgrađena velika luka sa dugim dokovima koji zalaze duboko u okean. To je poremetilo navike zambezi ajkula koje su tu živele, i nateralo ih da se presele bliže plažama.

Tigar ajkule su takođe prisutne u vodi oko plaža ovog grada, a njih privlači smeće koje se baca sa brodova koji ulaze i izlaze iz luke.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Država Pernambuko pokušava da se bori protiv ovog problema tako što je organizovala posebnu službu da hvata ajkule i pušta ih dalje u okean, bez ozleđivanja. Ipak, još uvek nisu uspeli da učine plaže potpuno bezbednim za kupače.