Iako neke namirnice uglavnom pomažu u održavanju zdravlja bubrega, nisu sve pogodne za ljude koji imaju bubrežne bolesti. Stoga se prethodno konsultujte sa vašim lekarom

Sponsored links:

Dijabetes i visok krvni pritisak mogu uticati na njihovu sposobnost funkcionisanja. Kod obolelih od hronične bolesti bubrega prvi korak je promena navika u ishrani kao ključni deo lečenja.

Iako neke namirnice uglavnom pomažu u održavanju zdravlja bubrega, nisu sve pogodne za ljude koji imaju bubrežne bolesti. Stoga se prethodno konsultujte sa vašim lekarom.

1. Voda

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Bubrezi koriste vodu za filtriranje toksina iz tela. Bitno je da osoba pije vodu kad god oseća žeđ.

2. Karfiol

Karfiol je idealno povrće za osobe obolele od hronične bolesti bubrega . Uz pravu pripremu, karfiol je dobra zamena za pirinač i pire krompir. Karfiol sadrži obilje hranljivih materija bez previše natrijuma, kalijuma ili fosfora.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

3. Bobičasto voće

Bobičasto voće- jagode, borovnice, kupine i maline, kao i trešnje, višnje i crveno grožđe odličan su izvor mnogih korisnih hranljivih sastojaka i antioksidativnih jedinjenja. Idealno za bubrege.

Ove slatke bobice će verovatno biti bolja opcija od ostalih slatkih namirnica. Zato pratite sezonu, a na zimu sve bobičasto voće je lako dostupno i kao smrznuto.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

4. Jabuke

Jabuka je zdrava grickalica koja sadrži vlakna pod nazivom pektin. Pektin može pomoći u smanjenju nekih faktora rizika za oštećenje bubrega, poput visokog nivoa šećera i holesterola u krvi.

5. Kupus

Kupus je lisnato povrće koje može biti korisno osobama koje imaju hroničnu bolest bubrega. Sadrži malo kalijuma i veoma malo natrijuma, ali tu su i mnoga korisna jedinjenja i vitamini.

6. Crvene paprike

Pored toga što sadrže vrlo malo minerala kao što su natrijum i kalijum, crvene paprike sadrže korisna antioksidantna jedinjenja, koja mogu zaštititi ćelije od oštećenja.

7. Beli luk

Beli luk je odličan izbor začina za osobe koje imaju hroničnu bolest bubrega. Može se mešati sa drugom hranom što poboljšava ukus i smanjuje potrebu za dodatnom soli.

8. Riba bogata sa omega-3

Losos, tuna i druge masne ribe s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina mogu biti koristan dodatak bilo kojoj ishrani, jer naše telo ne može da stvara omega-3 masne kiseline. Ribe su dobar prirodni izvor ovih zdravih masti.

Omega-3 može uticati na smanjenje masnoća u krvi i sniziti krvni pritisak. Kad smanjite visoki krvni pritisak, smanjujete i faktor rizika za bolest bubrega. Prosto.

9. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je od svih ulja najbolji izbor jer sadrži visoko oleinske kiseline, koja je polinezasićena masna kiselina koja može pomoći smanjenju upale u organizmu. Za salate koristite devičansko, a za pečenje ulje komine masline.

10. Heljda

Heljda je visoko hranljiva, pruža dobru količinu vitamina iz grupe B, magnezijuma, gvožđa i vlakana. Takođe je i zrno bez glutena i sadrži neznatne količine natrijuma, kalijuma i fosfora. Pravi izbor za bubrege.

11. Belanca

Jaja su puna proteina, ali žumanca imaju veliku količinu fosfora. Osobe sa hroničnom bolesti bubrega mogu praviti omlet ili kajganu koristeći samo belanca.

12. Šitaki pečurke

Šitaki pečurke se mogu koristiti kao biljna zamena za meso kod osoba koje ne smeju unositi puno proteina. One su odličan izvor B vitamina, bakra, mangana i selena.

Sadrže dovoljno biljnih proteina i prehrambenih vlakana, a zanemarljive količine natrijuma i fosfora. Šitaki pečurke imaju od znatno manje kalijuma od šampinjona.

Izvor: espreso.co.rs