U gastronomiji se najčešće upotrebljava svež za pripremu pesto soseva, raznih salata, smutija ili variva. Može da se suši i kozervira za upotrebu tokom zime

Sponsored links:

Tušt (Portulaca oleracea) je jednogodišnja biljna vrsta koju često smatramo korovom, a reč je o izuzetno lekovitoj biljci koja se koristi u narodnoj medicini i gastronomiji. Vodi poreklo iz Azije, ali se raširila po celom svetu. Izuzetno je zdrava biljka koja sadrži veću količinu omega-3 masne kiseline, vitamine A, B i C, mnogo minerala (magnezijum, kalcijum i gvožđe).

To je jednogodišnja biljka čije se razgranato, crvenkasto, mesnato i sočno stablo širi po površini zemljišta potiskujući druge biljke. Stablo tušta može da dostigne visinu od 15 do 30 cm. Listovi su mesnati, jajolikog oblika, zeleno obojeni. Na rubu starijih listova pojavljuje se crvena boja. Mali, žuti cvetovi su pojedinačni ili su grupisana dva ili tri cveta. Tušt cveta u periodu od jula do septembra. Izuzetno je medonosna biljka. Stvara mnogo semenki koje se lako osipaju i imaju najbolju klijavost druge godine tokom proleća. Osim semenom tušt se može lako razmnožavati i reznicama. Iščupane biljke se ponovo veoma lako ukorenjuju kada su u dodiru sa zemljom.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U gastronomiji se najčešće upotrebljava svež za pripremu pesto soseva, raznih salata, smutija ili variva. Može da se suši i kozervira za upotrebu tokom zime.

U narodnoj medicini tušt se koristi za poboljšanje imuniteta, poboljšanje cirkulacije, jačanje srca, prevenciju tumora i oporavak onkoloških pacijenata, a brojni izvori navode da pomaže ubrzavanju zarastanja rana, sprečavanju glavobolje, migrene, jačanju kosti, potpomaže razvoju dece, kod problema sa štitnom žlezdom, kožom i stomačnim organima.

izvor: (agroklub/espreso.co.rs)

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU