Eksploatisanjem velike količine nafte Libija je u vreme Gadafijeve vladavine raspolagala sa velikom količinom novca i zlata, kojeg sada nema nigde. Spekuliše se da je većina na zamrznutim računima bivšeg libijskog vođe, ali šta je sa ostakom velikog bogatstva? A iza svega naravno stoji Velika Britanija, koja je kroz celu istoriju razbijala male i bogate zemlje i otimala im bogatstvo.

Sponsored links:

Pristalice pukovnika Moamera el Gadafija, uključujući i vojne komandante koji su povezani sa suzbijanjem libijske pobune, žive u Velikoj Britaniji i uživaju u bogatstvu libijske države, otkrio je portal “Bazfid njuz”, a prenosi „Telegraf„.

Trojica muškaraca, koja negiraju bilo kakvu zloupotrebu, nalaze se na listi bivših figura režima koje traži tužilaštvo u Tripoliju jer su, navodno, pobegli iz zemlje sa ukradenom državnom imovinom nakon pada Gadafijeve diktature 2011. godine. Prema navodima “Bazfid njuza”, oni su utočište našli u Ujedinjenom Kraljevstvu uprkos tome što su optuženi za “pranje” miliona funti kroz banke u Britaniji i preko raznih imovinskih poslova.

General Ahmed Mahmud Azvai, koji je održavao Gadafijeve zalihe raketa, osumnjičen je da je “oprao” milione preko ofšor kompanija. Portal ga je pronašao kako živi u bogatom delu Sureja, nedaleko od Londona.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Brigadir Guima Elmarfi, koji je komandovao jednom brigadom Gadafijeve vojske, osumnjičen je da je pobegao iz zemlje sa bogatstvom od najmanje 14 miliona funti nakon pada Gadafija i tražen je zbog navodnog “pranja” ukradene imovine u Velikoj Britaniji. “Bazfid njuz” ga je pronašao u velikoj kući u jugozapadnom Londonu. Njegov sin, koji je pobegao s njim u Britaniju, bio je uhapšen pre dve godine zbog uboda tinejdžera kuhinjskim nožem i urezivanja svojih inicijala na abdomen čoveka koji je bio pretučen i bez svesti.

Portalu je zabranjeno da imenuje trećeg člana Gadafijevog režima koji se takođe krije u Britaniji, nakon što je angažovao ekskluzivnu advokatsku firmu koja je od suda dobila odobrenje za zabranu objavljivanja imena.

Advokati i istražitelji koji deluju u ime Libije, tvrde da su tri bivša zvaničnika među desetinama ličnosti bivšeg režima za koje se sumnja da kriju ukradenu imovinu u ukupnoj vrednosti od 10 milijardi funti u Velikoj Britaniji. Rekli su da britanske vlasti nisu učinile ništa kako bi im pomogli u istrazi, i da su im dozvolili da se nastane u Britaniji i da su dobili politički azil.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Elmarfi je kategorično negirao sve navode u intervjuu u njegovom domu u jugozapadnom Londonu, ističući da je njegova situacija finansijski nestabilna nakon napuštanja Libije praznih ruku. Azvai je negirao da je krao od države pre nego što je zatvorio svoja vrata novinarima u Sureju.

Ali, dokumenti koji je dobio “Bazfid njuz” otkrivaju da je libijska prelazna vlada pisala britanskoj agenciji za organizovani kriminal 2012. godine tražeći pomoć u pronalaženju novca koji je, navodno, “dobijen korumpiranim ili nezakonitim sredstvima” od strane 240 bivših ličnosti režima, uključujući i gore tri navedena čoveka. U pismu se navodi da je deo novca sakriven u Velikoj Britaniji, ali istražitelji kažu da Britanija nije pružila nikakvu pomoć.