Ljudmila i Vladimir Putin bili su u braku punih 30 godina. Upoznali su se u Sankt Peterburgu, venčali se 1983. godine, a onda se preselili u Istočnu Nemačku gde je Putin radio za KGB.

Sponsored links:

Nakon pada Gvozdene zavese vratili su se u Rusiju gde je današnji ruski predsednik započeo svoj političku put koji će ga dovesti do pozicije najmoćnije osobe u zemlji i jedne od najmoćnijih na svetu.

I dok je Vladimir Putin osvajao Moskvu, Ljudmila je sve manje i manje izlazila u javnost. Pojavile su se i priče kako ju je muž poslao u manastir. Konačno, u junu 2013. su se pojavili u Kremlju na baletu „La Esmeralda“, a potom službeno objavili medijima da se razvode.

Od tada se za Ljudmilu slabo čulo. Putinov portparol odbija da odgovara na pitanja o njegovom privatnom životu, a iz službene Putinove biografije u Kremlju je izbrisan svaki spomen na Ljudmilu, piše Washington Post. Ipak, mnogi se pitaju šta se dogodilo sa ženom koja je bila najbliža Putinu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nakon gotovo četiri godine počele su da se pojavljuju informacije i o njenom životu. Umesto da živi asketskim životom u nekom zabačenom manastiru, Ljudmila vodi luksuzan život u jednoj evropskoj vili sa 20 godina mlađim mužem. Mnogima je to dokaz bogatstva koje su zgrnuli na račun građana tokom godina…

Ruska stranica Sobesednik otkriva da je Ljudmila u novoj vezi više od godinu dana jer objavljeni dokumenti dokazuju da se 58-godišnja bivša Prva dama Rusije udala u januaru prošle godine za 21 godinu mlađeg muškarca, tada 37-godišnjeg Artura Očeretnija.

Ljudmilu i Artura su povezali s vilom kad je prošle srede na internet stranici međunarodnog novinarskog istraživačkog projekta o korupciji i kriminalu (OCCRP) objavljen članak u kojem navode da je Očeretni vlasnik palate u selu Angle na jugozapadu Francuske, vredne oko 7,46 miliona dolara, koja se trenutno renovira.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Da stvar bude zanimljivija, vila je kupljena šest meseci nakon što su Putinovi potvrdili razvod.

Jedan lokalni stanovnik rekao je za OCCRP da se radi o prekrasnom zdanju. „Kupac je Putinova bivša žena, svi to znamo“, rekao je očigledno nesvestan da je pravi vlasnik njen novi muž.

Ljudmila je navodno godinama bila nesrećna u braku i bilo joj je teško boriti se s neugodnim Putinovim karakterom. Kako je Natalija ­Gevorkijan, Putinova biografkinja, rekla za Washington Post kratko nakon što su objavili da se razvode: „Ona je žena koja je volela, ali nije bila voljena.“

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ipak, OCCRP-ovo otkriće podstaklo je pitanja kako Ljudmila i njen novi muž mogu da priušte tako luksuzno imanje. Artur Očeretni nalazi se na čelu neprofitne organizacije Centar za razvoj interpersonalne komunikacije, jednog od projekata Putinove bivše supruge.

Pre toga radio je za agenciju koja je organizovala dešavanja, često za klijente iz Vlade. OCCRP napominje da direktori ruskih nevladinih organizacija najčešće nemaju visoke plate, a nijedan Očeretnijev projekt nije toliko uspešan da bi mu doneo bogatstvo.

Ni Ljudmila službeno nije bogata. Do razvoda je po zakonu morala da predaje imovinsku kartu i da prijavi sve prihode, a tu nikad nije bilo značajnih cifri. Pa ni Putinova primanja službeno nisu astronomska – prema prijavi iz 2015. zarađuje 147.000 dolara godišnje. Ipak, godinama se sumnja da su Putin i njegovi bliski saradnici i porodica dosta bogatiji nego što prikazuju, pa neki smatraju da bogatstvo ruskog predsednika seže do 200 milijardi dolara!

Reuters je pre dve godine objavio da samo Katerina Tihonova, mlađa Putinova ćerka, poseduje vilu u Bijaricu u Francuskoj vrednu oko 3,7 miliona dolara. Ona i muž Kiril Šamalov, sin Putinovog prijatelja, navodno zajedno imaju oko dve milijarde dolara.

(Izvor: stil.kurir.rs)