Četvorica Albanaca: Beko Idrizi, Bekim Fidani, Iljber Bela i Faton Ivaja, koji se bore za Islamsku državu pobegli su iz zatvora na istoku Sirije i ponovo su aktivni, što se može videti na nekoliko video-snimaka objavljenih prošlog meseca.

Sponsored links:

Kako je objavila prištinska Gazeta ekspres, video snimci su titlovani i na albanskom jeziku i na njima se vidi ubijeni vođa Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi. Na jednom od snimaka Albanac Faton Ivaja prikazan je sa teškim naoružanjem.

Na snimcima se poziva na žrtvovanje na Božjem putu, a ID šalje preteće poruke Sjedinjenim Americkim Državama.

Gazeta ekspres piše i da se ovi video snimci montiraju na Kosovu, tvrdeći da su tu informaciju „potvrdili izvori unutar bezbednosnih službi“. List navodi i da se video poruke ID snimaju „negde na granici između Turske i Sirije“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Značajan broj pripadnika ID turske vlasti nisu zarobile i pridružile su se terorističkim grupama u aktivnostima koje su diskretnije, prisutne na kurdskom i sirijskom teritoriju“, kaže Bedri Eljezi iz kosovskog Instituta za međunarodne studije (IMS) i navodi: „Situacija u Siriji navodi nas na razmišljanje o opasnosti ako se oni vrate na Balkan, jer smo imali priliku da vidimo kako su neke izbeglice otišle u Englesku, a pripadnici ID mogu da uđu na Kosovo i predstavljaju opasnost“.

Ekspert za bezbednost Drizan žalja ukazuje na potrebu da bezbednosne institucije na Kosovu rade više na identifikaciji onih koji objavljuju video snimke.

„Bilo bi dobro osnovati radnu grupu u koju bi se uključili i bezbednosni organi koji bi stvorili čvrstu osnovu kako bi se otkrila mesta gde se ovi video snimci snimaju i montiraju“, rekao je žalja.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU