Kada je poginula Ena Begović – Jugoslavija je zanemela. Prijatelji kažu da je doživela ono čega se čitavog života panično plašila

Sponsored links:

Bila je sredina avguta 2000. godine kada je kod Brača poginula Ena Begović. Bila je to neviđena tragedija, a glumica je imala samo 40 godina.

Nije bilo osobe na prostorima bivše Jugoslavije koja nije volela harizmatičnu glumicu koja je u životu imala samo jedan strah – od vožnje automobilom i autobusom, kao da je predosećala svoju smrt.

Toliko se plašila vožnje da je zbog toga potražila i stručnu pomoć, a nakon nesreće u kojoj je sama učestvovala 1996, u kojoj je jedan motociklista izgubio život, a njen prijatelj zadobio teške povrede, ta njena fobija dodatno se pogoršala. Krivac za tu nesreću bila je sama Ena, koja je tada osuđena na tri godine uslovne slobode, ali veća kazna bio joj je snažan psihički šok od kojeg se nikada nije potpuno oporavila.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U tom teškom periodu najveća podrška i oslonac bio joj je preduzetnik i inženjer elektrotehnike Josip Radeljak, kojeg je upoznala krajem osamdesetih i koji je postao i ostao njena najveća ljubav.

Radeljak se zbog Ene razveo od glumice Bebe Lončar, koja mu je rodila sina Lea, i koji će kobnog dana Eninog stradanja 2000. godine biti za volanom automobila u kojem će glumica izgubiti život.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ena i Josip zabavljali su se nekoliko godina, a kada je Ena ostala trudna, odlučili su da se venčaju. Svadba je upriličena u njihovom domu u Zagrebu, kada je glumica već bila pred porođaj. Ćerku Lanu rodila je dve nedelje nakon venčanja, a u majčinstvu uživala samo mesec i po dana.

Tog kobnog 15. avgusta Ena je sa Josipom, njegovim sinom Leom, svojom majkom Terezom i malenom ćerkicom Lanom iz vile u Supetru krenula u posetu prijatelju kompozitoru Stipici Kalogjeri. Niko nije slutio da je to bilo njeno zadnje putovanje.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U mestu Splitska, Leo Radeljak odlučio je da ocu prepusti vožnju džipa Grand Čiroki nakon što je zakačio kamen i razbio maglenku. Zaustavili su se na uzbrdici i obojica su izašla iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad, pa su iz automobila pokušale da izađu Ena i Tereza s Lanom. Terenac je završio u provaliji.

Tereza (65) zadobila je višestruke povrede, a malena Lana završila je u bolnici. Josip Radeljak i njegov sin Leo nisu bili povređeni. Eni nije bilo spasa. Povrede su bile preteške i ubrzo je preminula.

Čitava bivša Jugoslavija zanemela je kada je tužna vest o odlasku jedne od najvećih glumica sa ovih prostora zauvek otišla.

Potom su usledili meseci, a zatim i godine istrage i sudske rasprave, kao i brojni novinski napisi o tome ko je kriv za nesreću i da li je u pitanju fabrička greška na automobilu. Suđenje je trajalo sve do 2007, kada je Radeljak oslobođen krivice za ubistvo iz nehata, a presuda je glasila da je nesreću uzrokovao neispravan menjač na vozilu.

izvor: (espreso.co.rs)