Širom sveta ova prevara proglašena je kao “crveno upozorenje” od strane policije! Prevarantima je cilj da od vas čuju SAMO REČ “DA” i na taj način ukradu novac! Mnogi ljudi su prijavili da su ih prevaranti zvali i pokušali da privuku njihovu pažnju. Ako dobijete čudne telefonske pozive od nepoznatih brojeva, ovako bi trebalo da postupite:

Sponsored links:

Dobijete poziv od nepoznatog broja i javite se. Glas sa druge strane veze (koji može biti robotski) pita: “Da li me čujete?” ili neko slično pitanje na koje biste potvrdno odgovorili. Nakon toga se vaše “Da” snima.

Ako neko nasedne na prevaru i kaže “Da”, prevaranti počinju da naplaćuju usluge koje nikada zapravo niste prijavili. Oni će zvati kako bi od vas zahtevali vraćanje kreditne kartice ili novca, koristeći vaše “Da” kao dokaz da ste se prijavili za servis. Srećom, vaš odgovor ne znači da ste zaista potpisali bilo kakav ugovor.

Kako da izbegnete ovakve pozive:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Kada vam zazvoni telefon, ne javljajte se na nepoznati broj. Ako se javite i čujete čudno pitanje, jednostavno spustite slušalicu bez reči. Oni će možda nastaviti da zovu, jer vam je telefonska linija aktivna.

Ako odgovorite “Da” slučajno i instiktivno, ne paničite. Vi ne dugujete pare onome ko vas je pozvao, samo zato što on ima vaš snimljen glas. Oni će vas možda aktivirati za neke proizvode i početi da šalju račune, ali sve dok im ne date informacije o kreditnoj kartici, nećete ostati bez novca. Ako primite pozive koji zahtevaju isplatu od vas ili pokušaju da vas prevare, zapišite broj i prijavite ga policiji.

Takođe je dobra ideja da obratite pažnju na telefonske račune i kreditne kartice nakon što primite ovakve pozive. U slučaju da otkrijete informacije o svojim finansijama, obratite pažnju na čudne račune koji se mogu pojaviti na vašoj kreditnoj kartici.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Prema rečima “Foks njuza“ svako bi trebalo da preduzme sledeće mere bezbednosti: ne javljajte se na broj koji vam je nepoznat, ne odajte nikome svoje lične podatke, ne potvrđujte svoj broj preko telefona, ne odgovarajte na pitanja preko telefona. Podelite ove informacije sa svima koje poznajete!

(Izvor: opanak.net/pravda.rs)