Ovogodišnje okupljanje velikih svetskih moćnika, vlade u senci, prolazi bez Merkelove, iako je domaćin Nemačka. Teme van dnevnog reda: „Bregzit“, „Panama papiri“, podrška Klintonovoj.

Sponsored links:

Ovih dana grad Drezden je pod okupacijom specijalnih snaga nemačke policije koji štite učesnike skupa od demonstranata – najavljeno je više od 20 protesta. Svake godine Bilderberg okuplja najbogatije i najuticajnije ljude iz celog sveta, državnike, vladare, milijardere, vlasnike kompanija, itd. Broj učesnika skupa uvek varira između 120 i 150 učesnika. Na skupu ove godine ih je zvanično 125. Ove godine se okupljaju u velelepnoj palati Tašenberg.

Pojedini megakoncerni pokušali su da zamene novac za stolicu na njihovom zasedanju, ali je to prošlo bezuspešno. Svi članovi se strogo pridržavaju pravila Četam hausa iz 1927. godine, koje ih obavezuje na strogo ćutanje o sadržini razgovora.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ove godine će navodno teme razgovora biti „Bregzit“, izlazak Velike Britanije iz EU, kao i usvajanje strategije za uklanjanje milijardera Donalda Trampa iz trke za američkog predsednika, pošto bi njegova eventualna pobeda otvorila novu fazu u odnosima SAD i Rusije, što nije isplativo za Bilderberg. Kao verovatnu temu američki list „Hafington post“ navodi i strategiju o tome kako ojačati položaj predsedničkog kandidata za izbore u SAD kog je odabrao Bilderberg, a to je Hilari Klinton. Španski portal „El konfidesijal digital“ najavljuje da Bilderberg grupa ove godine planira da reši pitanje afere „Panama papira“, curenja poverljivih dokumenata koji otkrivaju skrovišta bogatstva i utaju poreza šefova država i vlada, svetskih lidera…

Pošto na sastancima nema izveštača, sve što „procuri“ zanimljivo je za „obične“ ljude. Pikanterija je, recimo, da se okrugli stolovi, predavanja ili diskusije održavaju u ritmu od 90 minuta, a da je u pauzama, na raspolaganju uobičajeno posluženje na bifeu. Vino, međutim, mora da se plati.

Bilderberg osnovali nacisti

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Publicista Danijel Estulin kaže da su prvi sastanak Bilderberga organizovali bivši nacisti, a da se ti skupovi danas organizuju kako bi se birali predsednici i kontrolisali mediji.

– Priča o Bilderberg grupi nije teorija zavere, to je realnost. Pomoću grupe oligarsi su nametnuli svoju politiku nominalno suverenim vladama. Njihova ideja je stvaranje globalne mreže kartela, jače od bilo koje svetske sile, kako bi se kontrolisali svi resursi na zemlji – navodi Estulin.

U hotelu u Drezdenu ovog vikenda okupili su se svetski moćnici. Tu su dva premijera, četiri ministra finansija, šefica MMF Kristin Lagard, mnogi vicepremijeri, sadašnji i bivši šefovi obaveštajnih službi… Naravno, tu su i prvi ljudi kompanija poput „Gugl dip majnda“, „Linkedina“, „Open AI“, članovi evropskih kraljevskih porodica, ali i nekadašnji državni sekretar Henri Kisindžer.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Mnogi tvrde da Bilderberg grupa bira premijere i predsednike, piše publicista Marlon Kuzmik.
– Nije slučajnost, kažu, da je Bil Klinton prisustvovao sastanku 1991, a godinu dana kasnije je postao predsednik SAD, ili da je Toni Bler bio na sastanku 1993. i godinu dana kasnije preuzeo vođstvo u Laburističkoj partiji, a 1997. postao i premijer – navodi on.

U knjizi „Oni, avantura sa ekstremistima“ Džon Ronson tvrdi da je i bivši srpski i jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević za mnogo toga optuživao Bilderberg grupu.

– Srpski lider je na jednoj konferenciji za medije okrivio Bilderberg grupu za početak ratova u Jugoslaviji. Ove optužbe niko nije preneo, verovatno zato što niko nije znao šta je ta grupa – piše Ronson. Tragom ovoga, mnogi su tvrdili da je upravo Bilderberg grupa stajala iza kampanje posle koje je 5. oktobra 2000. Milošević svrgnut s vlasti.