U pitanju je jedna uobičajena dentalna procedura, za koju će vam skoro svi stomatolozi reći da je potpuno bezbedna, uprkos činjenici da više od 100 godina naučnici upozoravaju na velike rizike od iste.

Sponsored links:

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama dnevno se izvede više od 40.000 tih procedura na pacijentima koji misle da su sigurno i trajno rešili svoj problem.

Kod nas se ta procedura zove „vađenje živca“ (iako se zapravo uklanja i pulpa), a pristupa joj se kako bi se „spasao“ zub od vađenja u slučajevima infekcije ili oštećenja pulpe.

Pojednostavljeno, zub se „umrtvi“, odnosno koren zuba se očisti i zapečati.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ali, iako je zub „mrtav“ takav koren zapravo može da postane skriveni inkubator vrlo otrovnih anaerobnih bakterija – onih za čiji život nije potreban kiseonik, a koje pod određenim uslovima mogu pronaći put do vaskularnog sistema i prouzrokovati čitav niz hroničnih bolesti.

Većina stomatologa navodno ignoriše rezultate novijih istraživanja koji upozoravaju na potencijalne rizike vađenja korena.

Posebno je zabrinjavajuća moguća veza između kancera i spomenute stomatološke procedure.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Zastrašujuće zvuči podatak koji se navodi u tekstu, da je čak 97 posto pacijenata u terminalnoj, završnoj fazi raka, nekad u životu imalo zahvat vađenja korijena na jednom ili više zuba – a navodno se u većini slučajeva rak pojavio upravo na onoj strani tela gde su bili „umrtvljeni“ zubi.

Autori ovih istraživanja smatraju da je mnogo bolja varijanta vađenje zuba od njegovog „spasavanja“ na ovaj način.

(Izvor: Kurir.rs/doznajemo)

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU