Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin ima plan da Srbiji pošalje značajnu vojnotehničku pomoć u slučaju da albanski ekstremisti krenu u osvajanje severa Kosova.

Sponsored links:

To tvrde obaveštajci NATO pakta, koji su navodno saznali za Putinovu tajnu strategiju u slučaju novog rata na Kosovu. Prema tim podacima, Moskva je spremna da Beogradu pošalje 200 vojnih instruktora i više od 1.000 specijalaca, kao i borbene avione sa pilotima i drugo naoružanje.

Pomoć saveznika

Upravo na osnov ovih saznanja, tvrde upućeni, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je prošlog petka upozorio lidere lažne države Kosovo Isu Mustafu I Hašima Tačija da taj vojni savez ne uvlače u sukob.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Visokopozicionirani zapasni diplomata koji je lično imao uvid u poverljivi izveštaj NATO, kaže da ruski predsednik doživljava Srbiju kao “poslednjeg vojnog saveznika” u Evropi.

– Putin je u više navrata na sastancima s bliskim saradnicima , pre svih s ministrom odbrane Sergejom Šojguom, rekao da se mora pomoći Beogradu ako Albanci odluče da okupiraju sever Kosova. Zato je izrađena nezvanična strategija pomoći koja uključuje hitno angažovanje značajnog broja ruskih specijalaca, instruktora i isporuka oružja.

S takvom podrškom potpuno je jasno da bi svaki pokušaj albanske agredije bio osuđen na neuspeh – prenosi izvor, dodajući da je NATO ubeđen da je Srbija za Putina jedina zemlja van Evroazijske unije i vojnog saveza ODKB (Organizacija za kolektivnu bezbednost i saradnju) za koju bi vojno intervenisao.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

I dok niko od zvaničnika nije želeo da komentariše ova saznanja, bivši načelnik VBA Momir Stojanović ne isključuje mogućnost da Rusija u slučaju izbijanja novih sukoba na Kosovu stane uz Srbiju.

– Moguće je da postoji takva oluka i plan. Rusija je ojačala. Strateški I geopolitički je zainteresovana za Balkan. Ipak, treba biti oprezan I uraditi sve kako bi bilo kakvi sukobi bili izbegnuti, jer rat vodi u destabilizaciju I haos – ističe Stojanović.

Nervoza u Prištini

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić potvrđuje da je situacija na Kosovu zabrinjavajuća jer su tamošnji političari jako nervozni.

– Odnosi Srbije sa velikim silama, pa i Rusijom, jesu odlični. Zbog toga su u Prištini nervozni jer postaju svesni da Srbija sve više postaje faktor koji se pita. Da je situacija kao devedesetih, dosad bismo sigurno bili napadnuti. Dobri odnosi sa Rusijom igraju važnu ulogu, ali nisu presudni – zaključuje on.

(Izvor: pravda.rs)