Mirković pojašnjava da je naša zemlja potpisnica Zakona o deklarisanju hrane Evropske unije

Sponsored links:

Nutricionistkinja Branka Mirković izjavila je da građani mogu slobodno da kupuju namirnice kojima je rok trajanja na isteku, ali da se strogo vodi pažnja o tome da ukoliko se radi o kvarljivoj robi, odnosno mesu i mlečnim proizvodima – te namirnice treba upotrebiti odmah, a ne stavljati ih u zamrzivač. “Treba voditi računa, ali treba i koristiti sniženja”, istakla je ona.

Podsetimo, namirnice pred istek roka u većini supermarketa mogu se kupiti na popustima od 30 do 50 odsto. Na akciji su i lako kvarljivi proizvodi, mleko, sirevi, jaja, meso i namazi. Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine i koliko je bezbedno takve namirnice čuvati i konzumirati po isteku roka?

Mirković pojašnjava da je naša zemlja potpisnica Zakona o deklarisanju hrane Evropske unije, i da na deklaracijama postoji utisnuto dokle je proizvod upotrebljiv, sa tim što napominje da to ne znači da je nakon datuma koji se nalazi na deklaraciji hrana kvarljiva. Pogotovo se to odnosi na suvu hranu začine, keks…

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Treba bii obazriv kod proizvoda koji imaju kratki rok trajanja. Pričam o mlevenim proizvodima, mlevenom i sečenom mesu. To meso treba odmah upotrebiti. Stavljanjem u zamrzivač nećete sprečiti da opadne nutritivna vrednost. Preporuka je da se hrana ne baca. Iskoristite sniženja, i odmah je upotrebite – napomenula je Mirković za N1.

Govoreći o jajima i mesu kojima ističe rok, naglašava da treba voditi računa o ambalaži, odnosno, utvrditi da je ambalaža neoštećena.

– Ako je ambalaža neoštećena bezbedno možete da je stavite u firžider, ili da je koristite nedelju do 10 dana. Nije za čuvanje, zamrzavanje i korišćenje za šest meseci – navela je ona.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

izvor: (n1info.rs/espreso.co.rs)