NATO bi da stopira dolazak „migova“ u Srbiju! Naime, kako saznajemo, Ruminija i Bugarska, članice Alijanse, ne dozvoljavaju prelet preko njihove teritorije „migovima 29” koje je Beograd dobio od Moskve, zbog čega postoji velika šansa da će nam ti avioni stići rastavljeni, odnosno u delovima.

Sponsored links:

Vojni analitičar Miroslav Lazanski ističe da bi avioni verovatno već sleteli u Srbiju da neke naše „dobre”, „prijateljske” susedne države daju pravo preleta.

– Ne zbog njihove volje, već zbog NATO. Mi sada pregovaramo sa njima da ne moramo da ih rastavljamo, pa da ih vozimo transportnim avionima. Logična ruta za prelet „migova“ jesu samo Rumunija i Bugarska, jer ako bi išli preko Mađarske, morali bi da idu preko Ukrajine, koja to ne dozvoljava.

Mnogo bi bilo bolje i spektakularnije da „migovi“ dođu kod nas celi, pa da se napravi svečanost od toga, a drugo, čim su „migovi“ rastavljeni, ima komplikacija, u veliki avion mogu da stanu dva, skuplji je transport i komplikovanije je sve. To sastavljanje ne bi bio toliko veliki problem jer se „migovima“ samo skidaju krila – navodi Lazanski za „Alo!“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sličnog je mišljenja i vojni analitičar Vlade Radulović.

– Mi avione očekujemo u narednom periodu, ali svedoci smo i da se tu nešto prolongira. Nema ovde reči o ljubomori Rumuna i Bugara na to što nama stižu „migovi“, pa da zato zabranjuju prelet, činjenica jeste da su Rumunija i Bugarska članice NATO, zato se odluke donose, poštuju i sprovode u delo.

Dakle, sve ovo što se dešava ne tiče se direktno Srbije ni tih zemalja, nego su ovo direktne konfrontacije između NATO i Rusije. Koplja se lome preko Srbije, Rumunije i Bugarske. Ali ostaje nam da vidimo šta će biti s tim, ima različitih nagoveštaja.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Bilo bi mnogo lepše da avioni stignu celi, da se poređaju jedan pored drugog na pisti. Imali smo sličnu situaciju sa helikopterima MI17 koje smo kupili, i oni su stigli rasklopljeni. Mi bismo mogli da sklopimo „migove“ uz nadzor i asitenciju Rusa – objašnjava on.

(Izvor: Intermagazin.rs)