Saobraćajna policija će u narednom periodu, naročito u vreme predstojećih novogodišnjih praznika, sprovesti pojačane kontrole sa akcentom na otkrivanje raznih prekršaja, među kojima je i neposedovanje propisane opreme u vozilu, zimske opreme, prve pomoći, sigurnosnog trougla.

Sponsored links:

Više od 17.000 prekršaja je uočeno zbog tehničke neispravnosti i neposedovanja propisane opreme u vozilu od čega značajan broj čine prekršaji neposedovanje ili istek važnosti prve pomoći. Članom 246. Zakona o bezbednosti saobraćaja definisano je da vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno.

Zakonom nije definisana posebna kaznena odredba za neposedovanje ili nepotpun komplet prve pomoći, pa policija ne vodi zasebnu evidenciju o tom prekršaju. Ali, zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila, ako on nije upravljao vozilom. Za firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.

Poznat je podatak da je od 2010. godine za prekršaj iz člana 246. ZOBS-a ukupno sankcionisano 53.176 vozača, odnosno oko 10.000 godišnje.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Apelujemo na sve učesnike da poštuju saobraćajne propise, a posebno da ne prekoračuju dozvoljenu brzinu kretanja vozila na putu, da ne upravljaju vozilom pod uticajem alkohola, da koriste sigurnosni pojas, kao i da moraju da imaju propisanu opremu u vozilu, zimsku opremu, prvu pomoć, sigurnosni trougao, jer će saobraćajna policija u narednom periodu intenzivirati rad na otkrivanju ovih prekršaja.

(Izvor: Telegraf.rs)