Mnogo tehnologije koje danas više ne koristimo su u svoje vreme bile odlične, ali nisu uspjele da ostani u upotrebi zahvaljujući pojavi novih tehnologije koje su bile efikasnije, pružale bolje mogućnosti itd. Međutim, neke tehnologije koje danas deluju zastarelo, su idalje u upotrebi. Mi smo vam spremili listu upravo tih tehnologija/proizvoda.

Sponsored links:

1. Fax Mašina

Izumljena je 1843. godine. Njen tvorac je Aleksandar Bain. Kroz svoju storiju često je bila unapređivana mada se u 21. veku smatra “starom tehnologijom”. Međutim idalje se koristi u državnim službama.

2. Javni fiksni telefon

Bio je mnogo u upotrebi u 20. veku. Prvi fiksni telefon je postavljen 1889. godine u Ceonnercticut-u. Tokom 1990-ih u Americi je postojalo 2,6 miliona ovakvih telefona. Pojavom mobilnih telefona njihova upotreba je bila sve manja, te danas postoji samo 100 000 ovakvih telefona u Americi.

3. Pejdžer

Izumljen je 1921. godine. Stanovništvo ga gotovo uopšte više ne koristi, međutim idalje se koristi u bolnicama, vatrogasnim stanicama itd.

3.Floppy disk

Prvi floppy disk je napravljen 1960-ih i ovaj proizvod je imao veliku upotrebu tokom prošlog veka. Razvijanje boljih tehnologija je dovelo do toga da se danas gotovo uopšte ne kroisti.

4. Uređaji sa katodnim cevima

Katodna cev je izumljena od strane nemačkog naučnika Karla Ferdinanda 1897. godine. Tokom prošlog veka većina televizora i ostalih oređaja je koristila katodne cevi. Tek od nedavno smo prešli sa takvih uređaja na moderne LCD uređaje čiji je kvalitet slike dosta bolji a u isto vreme ti uređaj zauzimaju manji prostor.

5. Walkie-talkie

Ovaj uređaj je imao veliku upotrebu u prošlom veku, međutim u poslednje vreme jedino ga koriste policajci.

Sponsored links: