Svima je dobro poznata činjenica da zdravlje zavisi od toga kakvu hranu unosimo u organizam i to je ono čime se rukovodimo prilikom kupovine namirnica.

Sponsored links:

Međutim, da li ste znali da je za zdravlje podjednako važno i to šta radimo odmah nakon jela?

Predstavljamo vam sedam stvari koje treba da izbegavati nakon jela.

Ne jedite voće. Konzumiranjem voća odmah nakon obroka, stomak se puni vazduhom, što nije zdravo. Voće treba jesti sat vremena pre, ili barem sat vremena posle obroka.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ne pušite.
Svi znaju da je pušenje štetna navika, međutim, pušači koji pale cigaretu odmah nakon jela izloženi su duplo većem riziku od obolevanja od raka. Jedna cigareta nakon obroka ima isti efekat kao što bi inače imalo 10 cigareta.

Ne pijte čaj.
U Turskoj je uobičajeno da se popije šolja čaja odmah posle jela, ali to nije dobro. Listovi čaja sadrže kiselinu koja usporava apsorbovanje proteina, a zbog toga ni vitamini iz obroka ne mogu da postignu svoj maksimalni učinak.

Na primer, ukoliko je vaš obrok bio bogat gvožđem, kada popijete čaj odmah nakon jela, vaše telo neće moći pravilno da apsorbuje gvožđe iz hrane. Na ovo posebnu pažnju treba da obrate oni koji pate od anemije.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Najbolje je popiti čaj barem jedan sat nakon obroka.

Ne opuštajte svoj kaiš.
Tako mogu da se jave zavezana creva.

Ne idite u šetnju.
Šetanje odmah posle ručka otežava sistemu za varenje da apsorbuje hranljive materije iz hrane. Naime, tako se uništava hranljiva vrednost obroka. U šetnju treba ići tek sat vremena nakon jela. Isto važi za sve vrste sportova.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ne tuširajte se.
Tuširanjem se ubrzava cirkulacija, posebno u rukama i nogama, pa se samim tim smanjuje količina krvi koja cirkuliše u stomačnom delu tela. To dovodi do slabijeg varenja hrane, a istovremeno može uzrokovati problem sa srcem.

Ne spavajte.
Spavanje neposredno posle ručka se negativno odražava na varenje i vodi stomačnim problemima. Osim toga, tako mnogo lakše dolazi do gojenja.