Naučnici su sišli u misteriozni krater na poluostrvu Jamal u severnom Sibiru. Oni planiraju da prikupe više informacija o njegovom poreklu, za koje se veruje da, verovali ili ne, ima veze sa Bermudskim trouglom.

Sponsored links:

Prema rečima ruskog naučnika Igora Jelcova, zamenika direktora Instituta Trofimuk – sibirska rupa i Bermudski trougao imaju iste fenomene:

„Postoji teorija da je Bermudski trougao posledica reakcije gasovitih hidrata. Oni počinju da se aktivno razlažu usled čega se ledeni metan pretvara u gas. To se dešava na način sličan lavini, poput nuklearne reakcije, čime se stvaraju ogromne količine gasa.

Zbog toga se okean zagreva i brodovi tonu u vodu pomešanu sa ogromnom količinom gasa. Isto dovodi do toga da vazduh bude super-zasićen metanom, zbog čega je atmosfera veoma turbulentna i uzrokuje pad aviona.“

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Direktor ruskog Centra za arktička istraživanja, Vladimir Puškarev, međutim kaže da oni još uvek skupljaju informacije: „Čuo sam za ideju Bermudskog trougla, ali ponavljam da se naš naučni rad mora zasnivati na materijalnim dokazima prvo, da bi se posle izvukli konačni zaključci. Trenutno nemamo dovoljno podataka.“

Puškarev je uz to rekao da je bilo lako spustiti se dok je rupa čvrsta zbog leda. Leti su strane rupe meke.

Na dnu se nalazi zamrznuto jezero duboko barem 10 metara.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU