Ispovest Novosađanke koja je u Indiji pronašla sreću pokazuje nam da je životni put nepredvidiv, ali i da je nabitnije da tragamo za istinskom radošću.

Sponsored links:

Život balerine, a potom i poročne tinejdžerke koja je mnogo zarađivala zamenila je mirnim životom u Indiji, te danas uživa upoznajući neki poptuno drugačiji svet. Naime, Novosađanka Eka Eka Prema Shakti (24) primila je hinduizam i život je promenila iz korena. Svega materijalnog se oslobodila i sada joj je najvažnije da nahrani svoju dušu.

Kako kaže, staro ime sa kojim je rođena pre 24 godine u Novom Sadu, nije važno za priču. Jer, kao i većinu mladih, mamio ju je život, svet u kojem su prednjačile materijalne stvari, putovanja na modenska letovališta, dizajnerske stvar, alkohol. Dok pričamo o njenom prošlom u životu u Srbiji, nijednog trenutka se u glasu ne naslućuje seta, pa ni želja da se vrati starim navikama, pa čak ni čak ni baletu koji je godinama učila i sa kojim se poklanjala pred burnim i frenetičnim aplauzima publike.

Poročan tinejdžerski život

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Do 19 godine susretala se sa brojnim porocima, živela je u inostranstvu, zarađivala je toliko novca da nije znala šta će sa njim, a toksična veza ju je dotukla psihički.

– Prošla sam deo materijalnog života, radila sam u Austriji u noćnom klubu, imala burnu strastvenu vezu, pila sam dosta alkohola. Nakon Austrije, shvatila sam da me novac ne ispunjava, a zarađivala sam ga mnogo, nisam znala šta ću sa njim. Shvatila sam da me ne isunjava, bilo ga je više nego što sam mogla da sanjam. Jednostavno to me nije ispunjavalo, shvatila sam da sam bila non stop pijana, da sam psihički otišla, da nisam srećna, da nisam stabilna i da ne mogu više da imam toksične veze – otvoreno će ona na početku razgovora za „Blic“.

Preporod i spoznaja

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Počela su da je muče pitanja o tome koja je njena svrha života i šta je istinski čini srećnom. Ističe da je još kao dete bila oduševljena Indijom, te da je imala veliku želju da je poseti. Tada nije još znala da će svoj mir pronaći baš u toj zemlji. Međutim, majka je bila najglasnija u odvraćanju lepe Novosađanke da se preseli.

– Ceo život sam želela da posetim Indiju i nikada nisam znala zašto i to je bio glavni razlog. Ta neka radoznalost, ili kako da je već nazovem. Rekla sam, hajde da vidim zašto me od celog sveta privlači Indija, a znala sam šta me tamo čeka, da je prljavo i da ume da bude nebezbedno za žene – priča ona.

Danas, kada joj se ta želja ispunila živi u Radakuntu, mestu pored Vrindavana, centra Hare Krišne. Za tekovine prošle sebe, ponovo naglašava da joj ništa iz tog dela života ne nedostaje, pošto je bila sklona preterivanju. Paradoks, otrkiva, u vreme kada je ljudima delovala najsrećnijom, gušila se u sebi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Ovde me sreća drži stalno, a nemaš nikakve uslove. Mogu ja da živim kod mame u Frankfurtu, bilo gde u Srbiji, al svuda je prazno. Sreća je ovde – kaže ona.

Inicijacijom, za koju kaže, nije imala baš strpljenja da sačeka, dobila je ime Eka. Tom prilikom naglašava da svet u koji je zakoračila, postajao je sve dublji i duhovniji.

Svuda privlači pažnju

Sa inicijacijom, imenom ide i bindi, znak između obrva. Upravo to privlači pažnju u Srbiji, isto koliko i u Indiji njena lepa spoljašnost, blještavi osmeh, kao i boja kože.

– Ljudima je uvek čudno. I u Indiji i u Srbiji, navikla sam. Svuda gledaju, ne klapam se ni u Indjii sa belom puti, sa pirsinzima, a ovde sam im čudna zbog bindi (crvena tačka između očiju). U Srbiji sam slobodna, jer znam da će mi neko retko kad prići na ulici, nešto reći. Nisam primetila ni da komentarišu, možda iza leđa, ali ovako ne. U Indiji je već malo drugačije u tim situacijama, vole da priđu, da pipnu, ali sam naučila da se snalazim u tim situacijama – iskreno će ona.

Otkriva i kaka se muškarci ženama udvaraju u Indiji, budući da važi za zemlju koja nije najbezbednija za pripadnice lepšeg pola.

– Ovde nema kulture udvaranja, to ima kod nas. Ovde ako ti priđe muškarac, on te uopšte ne poštuje, prilazi ti jer mu se može. Oni nemaju klasično zabavljanje, muškarac ne bira ženu, to mu bira porodica, imaju ugovorene brakove. Sad, gledaju te ispod oka jer si drugačija, pipnu te u prolazu i neprijatno ume da bude, ali u nekim granicama. Do sada nisam imala muškarce iz Indije u svom životu – priča nam Eka.

Da bi sebe dodatno zaštitila, vodi računa o odevanju, jer kako kaže, ako se ponašaš u skladu sa njihovim pravilima, manja je verovatnoća da ćeš imati neku vrstu neprijatnosti.

– Ako se obučeš prikladno, ne mora da znači u sari, i ako najnormalnije se ponašaš, da ne zuriš i privlačiš pažnju na sebe, bezbedan si. Sigurniji si kad si u društvu nekoga muškarca, ali kad si sam, moraš biti obazriv – iskreno će ona.

Za sam život u Indiji, ističe da je teško objašnjva zemlja u koju po dolasku, jednostavno moraš da se zaljubiš, iako ti se to na prvi pogled ne čini mogućim.

– Nije mi bilo teško, jer, kada se gleda sa materijalnog aspekta kako izgleda našim čulima, drugačije je. Indija nosi sa sobom neku nit duhovnosti, zbog koje smo ovde i ja i mnogi drugi, koji su isto došli kao turisti, a ostali smo. Jer baš u toj necivilizaciji nalazi se nešto mnogo doblje, nešto što te tera da psistaneš na neuslove, počeo si toliko da se prilagođavaš da ti nije ništa bitno. Ni udobnost kreveta, ni voda, da l ćeš da se kupaš toplom vodom ili hladnom, čak i u reci. Jedino što ti je bitno jeste da si na tom izvoru, gde ti se duša hrani, a ti toga nisi svestan – priča Eka, gotovo u jednom dahu.

U Indiji ipak ne sedi skrštenih ruku. Naime, za protekle dve godine, napisala je dve knjige, pri kraju je i treća, vodi blog pod imenom „Eka Prema Shakti“ a započela je i rad na dokumentarnom filmu.

Naredni period svog života planira da posveti životu na Istoku u Indji i na Baliju.

-Eka je duhovno biće koje traga za istinom. Nije bila zadovoljna životom koji je volela, nije bila zadovoljna načinom života koji joj se nametao, nije želela da radi nešto što ne voli od 9 do 5, nije želela da mora da završi fakultet, da se uda, da rađa decu. Eka je jednostavno nastala kada je digla ruke od svega toga i kada je počela da ide za sobom. Nije imala mogućnosti, ali snašla se, našla je svetlo, poentu – zaključila je Eka Prema Shakti na kraju razgovora za „Blic“.

(Izvor: Stil)