U poslednje vreme, mnogo toga čudnog se dešavalo u prirodi, a mnogi slučajevi su ostali nerazjašnjeni.

Sponsored links:

Nedavno je u centralnom delu Kazahstana došlo do masovnog izumiranja životinja, i to nije prvi takav slučaj.

Kako se navodi na vebsajtu Live Science, sve je počelo u drugoj polovini maja.

Kada su geoekolog Stefen Zuter i njegove kolege stigli u centralni Kazahstan da nadgledaju razmnožavanje jednog stada sajga antilopa, vrste koja je kritično ugrožena, i koja naseljava stepske predele, lokalni veterinari su već bili prijavili veliki broj mrtvih životinja u polju.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“Pošto je prošlih godina već bilo masovnog izumiranja u ograničenim razmerama, isprva se nismo previše uznemirili”, rekao je Zuter, međunarodni koordinator Inicijative za očuvanje prirode Altin Dala.

Međutim, tokom naredna četiri dana, celo stado od 60.000 jedinki je uginulo. Veterinari su pokušali da utvrde zašto je došlo do izumiranja, i došli su do informacije o tome da je i u drugim delovima Kazahstana bilo sličnih slučajeva.

Do početka juna, masovno izumiranje je prestalo.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Naučnici su sada došli do delimičnog objašnjenja za to kako je skoro polovina od ukupnog broja jedinki jedne životinjske vrste u Kazahstanu uginula tako brzo. U ovoj zemlji je 2014. godine bilo 257.000 jedinki sajga antilope.

U izumiranju ogromnog broja ovih životinja presudnu ulogu su igrale bakterije. Međutim, i dalje nije jasno kako su tačno ovi inače bezopasni mikrobi doveli do ovako strašnog gubitka.

Kada je u pitanju slučaj ovih antilopa, Zuter je rekao da je visoka stopa izumiranja u kratkom vremenskom roku, a zbog inače bezopasnih bakterija, bez presedana.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Tokom ove godine, ukupno je bilo 629 masovnih izumiranja životinja u 85 zemalja.

Preciznog i potpunog objašnjenja za sve ove događaje još uvek nema.