Grčki mediji budno prate dešavanja u Makedoniji, naročito strahujući od opasnosti koja dolazi od šiptarskih terorističkih organizacija.

Sponsored links:

“Balans i spokojstvo na Balkanu vise na tankom koncu i pitanje je dana kada će fitilj koji dogoreva dovesti do eksplozije”, piše povodom razvoja situacije u Makedoniji na grčkom informativnom portalu Skaj, čiji analitičari konstatuju da ukoliko dođe do mešanja albanskih terorista u susednoj zemlji, “to će značiti da će sirijski scenario dovesti pred vrata Grčke”.

Armija UČK je spremna i na tajnim mestima čeka komandu da uđe u Tetovo i Skoplje kako bi ostvarili ideju o “velikoj Albaniji”, prema kojoj će Albanija, Kosovo i delovi BJRM postati njen deo.

Prema informacijama Skaja, iz njihovog centra koji se nalazi na teritoriji Kosova, oni društvene mreže, kao što je Fejsbuk, već koriste za saopštenja u kojima poručuju da će voditi borbu za oslobođenje svojih teritorija i da će uskoro krenuti u “borbu osvete Makedoncima za žestoko obraćanje i ubistva Albanaca”.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U analizi na grčkom onlajn izdanju TV kanala Skaj, podvlači se da posebnu zabrinutost izaziva i činjenica da su se oružane grupe terorista već oglasile u albanskim listovima Bota sot gde poručuju da će “Gruevski i Ivanov snositi odgovornost za krvoproliće i teror u Makedoniji”, dok na sajtu Info Škip poručuju narodu: “Kupite hranu i lekove jer počinje Treći svetski rat”.

Grčko ministarstvo inostranih poslova koje je izrazilo zabrinutost zbog razvija situacije u BJRM, takođe, poručuje da je Atina koja “podržava princip ne mešanja u unutrašnje stvari susednih zemalja, spremna da, kad god to od nje budu zahtevali, pomogne u iznalaženju načina za izlazak iz krize, poštujući pritom nezavisnost i teritorijalni integritet Makedonije i bazirajući se na odredbe međunarodnog prava”, podseća u natpisu na svom sajtu grčki Tok i konstatuje da je Grčka ozbiljno zabrinuta zbog novih žarišta nestabilnosti na njenim severnim granicama.

(Izvor: Intermagazin.rs/Politika)

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU