Obuhvatna vojna reforma, koju Moskva izvodi od 2010-te godine, učinila je rusku armiju jačom od svih armija zemalja EU uzetih zajedno – ocenio je Der Spiegel.

Sponsored links:

Uticajni nemački nedeljnik naglašava da je ruska armija – u slučaju rata – u stanju da spreči ulazak NATO u Crno more, a i u neke druge za ishod rata bitne regione.

Autori teksta – Markus Beker i Bnjamin Bider – naglašavaju da ruski avio-udari u Siriji i „iznenadne vojne vežbe“ kod američkih generala izazivaju „veliku brigu“.

U ovom kontekstu su naveli procenu komandanta američkih trupa u Evropi – generala Bena Hodžsa – da je Rusija stekla „novu vojnu moć“. Pa joj pridodali i ovu:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Moskva je sposobna za neočekivana dejstva u kombinaciji sa propagandnim kampanjama, za takozvane hibridne ratove“.

Der Spiegel ovome dodaje da Rusija radi na „sistemima za sprečavanje dostupa (A2/AD) koji će protivniku onemogućavati pristup strateški važnim rejonima. To će obezbeđivati i pomoću sistema PVO i protivbrodskih raketa.

Nemački list svojim čitaocima predočava da ruska armija protivbrodskim raketnim sistemima „Bastion“ može potapati brodove NATO čim iz Bosfora uđu u Crno more.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Der Spiegel navodi i tvrdnju komandanta ratne mornarice SAD u Evropi Frenka Gorenca da Rusi u Kalinjingradskoj oblasti imaju rakete koje mogu da drže pod kontrolom trećinu vazdušnog prostora Poljske.

Putin je 2010-te godine objavio da će njegova amrija do 2020-te dobiti oružja za 500 milijardi dolara.

Moskovski vojni ekspert Vasilij Kašin procenjuje da je ruska vojna reforma, koja je započela 2008-me, „najradikalnija reforma u ruskoj armiji još od kraja 19. veka“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU