Kada mislimo u ljudima koji su živeli vekovima unazad, često se zamislimo kako su mogli živeti bez nekih od modernih tehnologija koje danas svakodnevno koristimo. Međutim, ono što često zaboravljamo jeste da su ljudi i hiljadama godina unazad pokušavali izumiti nove tehnologije koje bi njihov život učinile mnogo lakšim i boljim. Danas vam predstavljamo neke od tehnologija koje su bile veoma značajne kroz istoriju, a koje su se u međuvremenu u potpunosti izgubile.

Sponsored links:

Grčka vatra

Otkrivena je 672. godine i koristili su u Vizajnijskom carstvu tokom bitki na vodi jer je grčka vatra mogli da gori na vodi i bilo ju je veoma teško ugasiti. Međutim danas idalje ne razumemo kako su Grci došli do ovog otkrića i koji je bio njen sastav.

Čelik iz Damaska

Mačevi napravljeni od čelika iz Damaska su bili veoma jako i oštri. Nije poznati na koji se nalin ovaj čelik proizvodio, no ono što je poznato jeste da se više nije proizvodio nakon 1750. godine te je način proizvodnje zauvek ostao misterija.

Rimski beton

Rimski beton je bio materijal koji su Rimljani koristili za izgradnju objekata koji i dan danas odoljevaju vremenu. Nakon pada Rimskog carstva tajna pravljenja ovog betona je u potpunosti izgubljena i moderni naučnici nisu uspeli da otkriju pravu smesu.

loading...

Fleksibilno staklo

Otkriveno je za vrijeme vladavine Tiberija Cezara koji je pokušao da razbije ovo staklo, međutim uspeo je samo da napravi udubinu na njemu. Čovek koji je ovo staklo napravio je izvršio popravku ali je Tiberije naredio da se taj čovek ubije jer se bojao da bi ovaj proizvod mogao dovesti do toga da vrednost zlata i srebrea nestane.

Izvor: Beograd365.net

loading...