Klimatske promene će sve više imati uticaja na život na Zemlji. I pored brojnih sastanaka lidera evropskih zemalja povodom te teme i pronalaženja načina da se suoče sa ovim problemom, naučnici ističu da je problem u rukama današnjih generacija ozbiljan.

Sponsored links:

Nedavni izveštaji pokazuju da i najveća upozorenja potcenjuju situaciju. Svaka zemlja pogođena je na različite načine. Sajt Indipendent kreirao je mapu koja pokazuje koliko je koja zemlja spremna da se adaptira na klimatske promene koje predstoje na osnovu infografika dobijenih iz indeksa globalne adaptacije koji je deo projekta Univerziteta Notr Dam u SAD.

Treba uzeti u obzir da je mapa zasnovana na rangiranju, a ne na obimnim procenama svake zemlje. Takođe, ističe se da je mapa pravljena na nivou države, što ne znači da pojedini gradovi ili teritorije visokorangirane zemlje nemaju problema sa suočavanjem sa promenama. Razvijene zemlje, kao celina, imaju mnogo više potencijala da se prilagode planetarnom zagrevanju. Mapa odražava sposobnost zemalja da reaguju na klimatske promene i steknu bolje uslove za stanovništvo.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Najbolje rangirane su skandinavske zemlje, Velika Britanija, Australija i Japan, zatim Kanada i SAD i zemlje centralne i jugozapadne Evrope. Najveći problem, posmatrajući mapu, imaće sve afričke zemlje, osim Bocvane, južna Azija i veliki deo jugoistočne i jugozapadne Azije. Kada je reč o Balkanu, najbolje rangirane su Mađarska i Hrvatska, dok Rumunija, Srbija, Bosna i Crna Gora spadaju u kategoriju država koje imaju od 50 do 59 odsto rizika.

(Izvor: Kurir.rs/Sputnjik Srbija)