Kada se priča o ratnim zločinima, često se ne može čuti mnogo o onome što se desilo tokom Zalivskog rata početkom devedesetih.

Sponsored links:

Možda bi vas iznenadilo da čujete da su najveći zločin u toj borbi zapravo počinile američke snage tokom povlačenja iračkih vojnika. To je danas poznato kao incident nazvan „Autoput smrti“, a desio se u februaru 1991. godine.

Irak je 22. februara 1991. godine pristao na sovjetski predlog o prekidu vatre koji bi omogućio da povuče svoje trupe iz Kuvajta. Međutim, administracija Džordža Buša nije poverovala da je iračka vlada zaista pristala na te uslove.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Tokom noći 26. februara 1991. godine, iračka vojska formirala je ogromnu kolonu i krenula u povlačenje koristeći autoput 80, koji je povezivao Irak i Kuvajt. I onda su ih koalicione snage napale.

POGLEDAJTE VIDEO:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Američka i kanadska avijacija bombardovala je prednji i zadnji deo kolone kako bi se sprečili povlačenje.

U narednih nekoliko sati, koalicione snage bacile su stotine bombi na zarobljene vojnike, ubijajući sve i uništavajući svako vozilo na vidiku.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Kada je sunce sledećeg jutra izašlo, autoput je bio prepun vozila i hiljada tela. Ovaj put je od tada nazvan „Autoputa smrti“.

Američka vlada je odbila da prizna svoju brutalnost i čak je pokušala da prikrije ovaj veoma očigledan ratni zločin.

Uprkos pokušajima SAD administracije da pričaju drugu priču u medijima, istina je na kraju izašla na videlo. Američki komandanti nisu nikada formalno optuženi ili kažnjen za svoje postupke.