Sponsored links:

Američka svemirska agencija razvila je novi sistem sa veštačkom inteligencijom za predviđanje kada će destruktivni događaji pogoditi Zemlju

Prema istraživanju NASA ubitačne solarne oluje mogle bi da pokvare internet i struju satima – a vi biste imali samo 30 minuta da se pripremite.

Američka svemirska agencija razvila je novi sistem sa veštačkom inteligencijom za predviđanje kada će destruktivni događaji pogoditi Zemlju.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Iako je sistem najnaprednije upozorenje, 30 minuta možda neće biti dovoljno vremena da se svet pripremi za potpuni mrak.

Međutim, ljudi sada mogu da preduzmu korake da se pripreme za ekstremni solarni događaj – kao što je kreiranje kompleta za preživljavanje i štampanje kopija digitalnih dokumenata.

NASA je u martu najavila razvoj svog kompjuterskog modela nazvanog DAGGER (formalno, Geomagnetska perturbacija dubokog učenja), ali istraživanje sada dobija pažnju javnosti.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Međunarodni tim istraživača u Frontier Development Lab-u – javno-privatnom partnerstvu koje uključuje NASA-u, Geološki zavod SAD-a i Ministarstvo energetike SAD – koristio je veštačku inteligenciju da traži veze između solarnog vetra i geomagnetnih poremećaja ili perturbacija koje izazvati haos u našoj tehnologiji.

Istraživači su primenili metod veštačke inteligencije pod nazivom „duboko učenje“, koji obučava računare da prepoznaju obrasce na osnovu prethodnih primera.

Tim je koristio tehnologiju da identifikuje odnose između merenja solarnog vetra iz heliofizičkih misija.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ove misije su sonde u svemiru pažljivo postavljene širom svemira kako bi se stvorila široka lepeza senzora, koji rade zajedno na proučavanju Sunca.

Tim je testirao DAGGER protiv dve geomagnetne oluje u avgustu 2011. i martu 2015. Sistem bi mogao brzo i tačno da predvidi uticaj oluje širom sveta u svakom slučaju.

(Izvor: Espreso/ B92)