Pre nošenja, mnogo je važnije oprati novu odeću nego onu polovnu, a to se odnosi i na posteljinu, peškire i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, poručuju dermatolozi.

Sponsored links:

Ne bi bilo loše oprati te tkanine i dva puta, jer vrlo lako može da sadrži opasni formaldehid, poznatiji kao formalin koji se koristi za čuvanje leševa, a proizvođači ga koriste da bi sprečili gužvanje materijala i pojavu plesni.

Iako količina formaldehida ne bi smela da prelazi neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervisana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Ova hemikalija izaziva mnoge zdravstvene probleme, na primer, pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd, piše “Country Living”.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“Greenpeace” organizacija napravila je prošle godine analizu dečje odeće i obuće vrlo poznatih i skupih svetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali na analizu.

U 16 njih pronašli su opasne hemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u telu i uzrokuju druge zdravstvene probleme.

Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su da redukuju upotrebu hemikalija. Kažu da su mnoge od tih hemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju, piše “Greenpeace”.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU