Evo šta se dešava u vašem organizmu 65 minuta nakon što popijete čašu ovog gaziranog pića. U prvih 10 minuta dolazi do jakog naleta energije u organizmu. Da nema fosforne kiseline u ovom piću, preterana količina šećera bi najverovatnije izazvala povraćanje.

Sponsored links:

U narednih 20 minuta, dok se telo opire predoziranju šećerom, dolazi do oslobađanja insulina u krvotok, a jetra počinje da pretvara šećer u masti.

Nakon 40 minuta, naš organizam u potpunosti apsorbuje kofein iz Koka Kole, a krvni pritisak raste zbog povećane količine glukoze u krvi.

Naš mozak blokira receptore za adenozin sprečavajući pospanost. Nakon 45. minuta dolazi do povećane proizvodnje dopamina, hormona koji stimuliše centar za zadovoljstvo u mozgu. Neke droge poput heroina slično deluju na organizam.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sat vremena nakon unošenja Koka Kole, fosforna kiselina ubrzava metabolizam kroz vezivanje sa kalcijumom, cinkom i magnezijumom u crevima. Zatim počinje da deluje diuretički efekat kofeina. Kalcijum se izvlači iz kostiju i dospeva u urin. Ovaj proces slabi kosti. Magnezijum, cink, natrijum i kalijum takođe napuštaju organizam ovim putem.

65. minutu se javlja pad šećera u organizmu, što dovodi do budnosti i nervoze. Pošto organizam odjednom ostaje bez kofeina i šećera, javlja se osećaj jakog umora. Redovno konzumiranje Koka Kole može sigurno da dovede do gojaznosti i hipertenzije.

Veštački zaslađivači koji se u njoj nalaze, poput aspartama, samo još više povećavaju žeđ. Takođe, velike količine veštačkih zaslađivača mogu dovesti do nervnih poremećaja i razvoja mentalnih bolesti. Možda bi trebalo da razmislite o ovim činjenicama sledeći put kada dobijete želju da popijete Koka Kolu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU