Rana istorija Rusije, kao i kod drugih zemalja, je obeležena velikim migracijama naroda i velikim brojem malih kraljevstva. Ono što danas zovemo Rusijom su u to vreme cinili ruski gradovi koji nisu odgovaralo nikakvoj centralnoj vlasti- Novgorod, Moskva, Jaroslav, Tver, Vladmir, Nižnij Novgorod, Smolenks, Kiev itd.

Sponsored links:

Pocetkom devetog veka skadinavski narod po imenu Varangijani je prešao Balticko more i naselio se u istocnu Evropu. Njihov voda je bio poznati ratnik Rurik. Osnovao je carstvo koje se protezalo od Novgoroda i Baltickog mora na severu, do Crnog mora na jugu.

Njegov unuk Vladimir I je želeo primiti novu religiju koja bi ujedno postala i zvanicna religija carstva, te je imao nekoliko opcija. Navodno je bio veoma blizu da prihvati Islam, medutim odbio je tu opciju jer je verovao da ta religija ne bi mogla zaživeti u njegovom carstvu zbog zbog toga što je alkohol zabranjen. Na kraju se opredelio za Hrišcanstvo.

Nedugo nakon toga, država se raspala na velik broj kneževina. Situacija je postala još gora zbog plemena koja su dolazila sa juga te cesto upadala u ruske teritorije i vršila pljacku te odvodila ljude u ropstvo.

Finalni udarac izvršili su Mongoli koji su 1237. godine zapoceli napad na Rusiju te se spalili i uništili gotovo sve ruske gradova osim Novgoroda i Pskova koji su poštedeni. Posle ovoga, Rusi su bili u obavezi da placaju specijalne poreze Mongolima svake godine. U isto vreme Švedani i Livoaniski red su napali Rusiju sa severa, ali je Aleksandar Nevski, lider Novgoroda, uspeo da porazi i jedne i druge, te je zbog pobede na reci Nevi i dobio nadimak Nevski.

Sledecih 200 godina ništa važno se nije desilo sve to 1480. kada je Moskovija postala dovoljno jaka da prestane placati danak Tatarima, a onda je 1533. godine Ivan Grozni napokon ujedinio Rusiju u jednu centralizovanu državu.

Krajem 16.og veka, Rusija je ušla u veliki problem. Nekoliko ljudi se borilo za titulu Ruskog cara, i ovaj period je trajao 8 godina. Kao pobednik je izasao Mihail Romanov te je njegova dinastija Romanovih vladala Rusijom sledecih 300 godina.

loading...

U drugoj polovini 17. veka, na vlast je došao Petar Veliki koji je doveo do velikog napretka u Rusiji- i u tehnologiji, i u kulturi. On je znacajno proširio granice države. Glavni grad je postao Sankt-Peterburg.

Pocetkom 19. veka Napoleon je krenuo u invaziju na Rusiju što je bila jedna od njegovih najvecih grešaka jer je tokom invazije izgubio vecinu vojske.

Zbog situacije u kojoj su se nalazili ruski seljaci, Rusiji je pretila revolucija. Da stvar bude još gora, širenjem ka dalekom istoku Rusija je dobila Japan kao novog rivala/neprijatelja što je uzrokovalo Ruso-japanski rat 1905. godine u kome su Japanci ponizili Rusiju, a zbog narušenog ugleda car je počeo gubiti vlast nad državom.

Godine 1914. je započeo Prvi svetski rat koji je po Rusiju bio koban. Izazvao je manjak hrane, razaranja itd što je dovelo do revolucije 1917. godine.

Period između dva svetska rata je bio period oporavka za tadašnji Sovjetski savez. Pred početak Drugog svetskog rata, Staljin je potpisao pakt o nenapadanja sa Hitlerom koji je trebao trajati 10 godina, međutim, Hitler ga je prekršio za 2 godine i 1941. započeo veliku invaziju na Rusiju. Nemci su u početku imali velik uspeh i zauzeli su ogromnu teritoriju te su došli na samo 100 kilometara od Moskve.

Sponsored links:

Međutim, 1943. Sovjeti kreću u veliku kontra ofanzivu, i za dve godine dolaze do Berlina. U državama koje su “oslobodili” postavljaju satelitske komunističke vlade.

Nakon Drugog svetskog rata, dolazi period zaoštravanja odnosa između pobjednika Drugog svetskog rata. Ovaj period nazivamo- Hladni rat.

1990. Sovjetski savez se raspao. Republike su proglasivale nezavisnost, a crvena zastava na Kremlju je zamjenjena ruskom trobojkom.

loading...