Ne kaže se džabe da „Svetog Nikolu pola Srbi slavi, dok druga polovina ide na slavu“, jer je reč o najvećoj slavi u Srba. Međutim, malo slavljenika zna za tropar posvećen Svetom Nikoli Čudotvorca, jednom od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Sponsored links:

– Tropar je kratka crkvena pesma koja odražava suštinu praznika koji se slavi taj dan, pa tako svaki praznik ima svoj tropar. On se peva tokom bogosluženja tog dana, ali i prilikom rezanja slavskog kolača.

Preveden na srpski jezik, tropar Svetom Nikoli glasi ovako:

„Pravilo vere, i obrazac krotosti, učitelja uzdržanja pokaza te stadu tvome istina stvari. Toga radi stekao si smirenjem visinu, siromaštvom bogastvo, oče arhijereju Nikolaje, moli Hrista Boga, da se spasu duše naše.“

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u Sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. veka njegove mošti prenete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče.

Jedan od mogućih razloga za veliku popularnost Svetog Nikole kod Srba, čije ime nosi više od 600 srpskih crkava, zapravo je sasvim ovozemaljski. Kako pada u vreme posta, a za posan ručak se u kući uvek imalo. Hleb, kupus i krompir za ručak, uz rakiju, bili su dovoljni da ugostite komšije, prijatelje i rodbinu, tvrde etnolozi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU